För en hälsosam inomhusmiljö är det viktigt med fungerande ventilation och vädring. Men hur gör man för att vädra på bästa sätt?
Mest läst i kategorin
Vi spenderar 90 procent av vår tid inomhus, vilket ställer höga krav på inomhusluftens kvalitet. Dålig luft och ventilation kan leda till fukt och mögel som i sin tur kan skapa olika hälsobesvär, enligt Boverket.
Tidningen Land tipsar om att vädra ordentligt under kort tid genom att skapa korsdrag. Då får man in syrerik och sval luft i hemmet och halterna av damm, matos, bakterier, virus och mögelsporer går ner. Mer syre i blodet ökar serotonin-nivån vilket får oss att må bättre.
Genom att skapa ett kraftigt korsdrag under kortare tid hinner dessutom inte golv och väggar kylas ner, vilket skapar mindre energiförlust. Vädring kan även skapa svalka under varmare dagar och minska fukt i exempelvis badrummet.
Det är särskilt viktigt att vädra om man har eldat med öppen brasa eller om man har tänt ljus. Tänk dock på att inte vädra under tiden som ljusen är tända, eftersom de bör brinna i så vindstilla miljö som möjligt, vilket News55 har rapporterat om tidigare.
– Det är mer frågan om hur ljusen brinner bra eller dåligt. Brinner den dåligt blir det ofullständig förbränning och det är det sämsta, säger Magnus Svartengren, läkare och professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, till TV4.
Vädra på rätt sätt
- Korsdrag
Öppna åtminstone två dörrar eller fönster och vädra fem till tjugo minuter för att få in ny, frisk luft. Undvik att öppna fönster som vetter mot en trafikerad väg. - Tidpunkt
Vädra tidig morgon eller sen kväll. Pollenallergiker bör vädra så tidigt som möjligt på morgonen eller under natten, då pollenhalterna är som lägst. - Sovrummet
Vädra innan du bäddar och vik undan täcket så att fukten vädras ut ur sängen ordentligt.
Förutom att vädra behöver man ha koll på att ventilationssystemet fungerar. Det kan man själv kontrollera genom att hålla tilluftsventiler öppna och göra rent frånluftsventilerna från damm och partiklar utifrån, skriver Boverket. Glöm inte att även rengöra filtret i kökskåpan.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.