News55

Skyhögt pris för VA krossar pensionärsdröm

VA
Norrtälje kräver att byborna ansluts till det kommunala VA-nätet – trots kostnaderna på uppåt en halv miljon kronor och vissa fall mer än så. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Han är 70 år och har bott i pensionärsidyllen i snart 20 år – nu krävs han på en halv miljon kronor för VA-ledningar (vatten och avlopp).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sedan tillkommer betalning för att gräva ned ledningarna in på min tomt, vilket blir minst 100 00-200 000 kronor till. Det har jag som pensionär ingen möjlighet att betala”, säger Anders Danielsson – som han heter – till tidningen Land som berättar att Norrtälje kommun beslutat att flera byar ska anslutas till det kommunala VA-nätet.

Det innebär ett dråpslag för bland andra Anders Danielsson, som nu tvingas sälja sitt hus i skärgårdsbyn Västernäs, skriver tidningen.

Slår hela hans tillvaro i spillror

Han och andra bybor har föreslagit en annan och betydligt billigare VA-lösning som kommunen förkastat.

Hans dröm om att få tillbringa sitt liv som pensionär i skärgårdsidyllen är därmed på väg att släckas.

Anders Lundin Lindgren, vd för NVAA, Norrtälje Vatten och Avfall, säger till Land att kostnaden för VA drar i väg bland annat på grund av att det långa sträckor med ledning som måste dras.

VA-chefen uppges ha drivit på i debattartiklar att staten måste gå in och täcka upp för att utjämna de stora skillnaderna i VA-taxa och avgifter för de berörda byborna.

ANNONS

Högsta VA-avgifterna i Sverige

ANNONS

Norrtälje kommun har enligt en sammanställning av branschorganisationen Svenskt Vatten landet högsta VA-taxor och anslutningsavgifter, bara VA-taxan ligger på 19 874 kronor per år, framgår det i artikeln.

Direkt berörda Anders Danielsson anser att det finns goda skäl att stoppa utbyggnaden till deras by.

Organisationen Villaägarna vänder sig också mot tvångsanslutning till kommunala VA-nät.

Fler än 90 drabbade fastighetsägare på landsbygden i Norrtälje kommun har, skriver Land, skrivit på en protestlista mot kommunens planer och kräver att ansvariga politiker genomför en riskanalys.

Makthavarna, som bytts ut, har ännu inte kommit med något svar till byborna.

Läs även: Hon hamnade i skuldfälla efter röksanering News55

Läs mer: Chockhöjt – vatten 50 procent dyrare Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS