News55

Tips till dig som ska sälja en bostad

En mäklarskylt utanför en lägenhet. Stort utbud på bostadsmarknaden ger köparna en fördel, men säljare kan öka sina chanser att få ett bra pris
Stort utbud på bostadsmarknaden ger köparna en fördel, men säljare kan öka sina chanser att få ett bra pris.(Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

Just nu råder köparens marknad på bostadsmarknaden på grund av det rekordstora utbudet, här är några tips till dig som ska sälja.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Julia Laitinen, mäklare på Erik Olsson och Fredrik Kullman, mäklare och vd på Bjurfors, vill köpare nu ha inflyttningsklara bostäder som inte behöver renoveras, det skriver Svenska Dagbladet.

I sin senaste marknadskommentar skriver mäklarbyrån Erik Olsson Fastighetsförmedling att köparna nu är kräsna och selektiva.

Det är viktigt att förbereda försäljningen i god tid så du kan se över din ekonomiska situation och vet om du måste sälja först och köpa sen, det ger dig även tid att fixa till bostaden så att den blir attraktiv.

Julia Laitinen menar att det är omöjligt för en säljare att veta om en renovering kommer löna sig och menar att det bästa är att renovera neutralt. Fredrik Kullman tycker att renoveringen inför en försäljning hellre ska vara generell än personlig.

Förhandsmarknaden

Säljare kan öka chansen att få ett bra pris genom att försöka sälja bostaden innan den läggs ut på Hemnet, enligt Fredrik Kullman säljs 30 procent av bostäderna hos Bjurfors på förhandsmarknaden.

Mäklarfirmor har ”spekulantregister” med potentiella köpare som får ta del av bostäder innan de publiceras på en marknadsplats och firmorna har ett varierat antal sådana spekulanter.

Därför menar Julia Laitinen att det är bra att välja en mäklare med god kännedom om området bostaden ligger i.

ANNONS

Tar tid

Om en bostad inte blir såld kan det vara bra att ta bort annonsen på Hemnet och återpublicera den senare.

Julia Laitinen tycker att det är normalt att en annons ligger kvar några veckor och enligt Fredrik Kullman tar försäljningarna just nu tid eftersom det är köparnas marknad.

Statistik från Hemnet visar att det i snitt tar fyra veckor att sälja en lägenhet, år 2021 tog det i snitt två veckor, det skriver SvD.

Värdefulla tips om du ska sälja din bostad

När är det bäst att sälja sin bostad och ska jag köpa innan jag säljer? Hur väljer jag mäklare och hur högt arvode ska de ha? Här får du tips.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS