News55

Varning: Bind in räntan nu: "Det är för tidigt"

räntan
Det ligger många tusenlappar i potten, kanske till nöjen, om boräntorna fortsätter ned som planerat. (Foto: Magnus Lejhall/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 aug. 2024Publicerad: 20 aug. 2024

Riksbanken flaggar för ytterligare tre räntesänkningar i år och för pressade bolånetagare innebär det tusentals kronor i lättnader om planen blir verklighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi vet att räntorna är på väg ner. Ska man verkligen binda räntan i det här läget? Vi tror inte det. Det är lite för tidigt”, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, till TT.

Den sänkning av räntan som nu skett på 0,25 procentenheter gör att miljonlånet minskar med 2 500 kronor (före skatteavdrag) per år, skriver nyhetsbyrån.

Om det sedan kommer ytterligare tre räntesänkningar i år enligt Riksbankens bedömning sparar du som har lånat en miljon till bostaden 10 000 kronor.

Då får du 30 000 kronor över per år

Sitter du med ett bolån på tre miljoner får du 30 000 kronor mer att röra dig med.

“Lägger vi ihop ett antal sänkningar så kommer det på riktigt kanske börja märkas i plånboken hos gemene man som är bolånetagare”, säger Shoka Åhrman.

Bollen ligger hos bankerna, men flera storbanker har redan sänkt sina räntor till sina bolånekunder.

Samtidigt går det inte att utgå från att bankerna följer efter Riksbanken varje gång det blir en sänkning.

ANNONS

Frågan som återkommer är om du ska välja rörlig eller bunden ränta, många har just nu valt att ha rörlig ränta med hopp om förestående räntesänkningar.

Under juli månad valde hela 95 procent av Länsförsäkringars kunder rörlig ränta och rådet är alltså att vänta med att binda räntan.

ANNONS

Tips: Månadsspara till pensionen

Sedan hänger det förstås på hur hushållsekonomin ser ut. Pengarna som blir över kanske ska gå till studier eller kan komma till användning vid föräldraledighet.

Oavsett går det ju alltid att bygga upp en ekonomisk buffert, resonerar Shoka Åhrman.

“Har man kanske tömt sparkontot är det viktigt att fylla på lagret igen”, säger hon till TT.

Till den som tillfälligt har avstått från månadssparande till pensionen eller kanske till barnen är hennes tips att ta upp det på nytt – om marginalerna finns.

Danske Bank är först ut att sänka sina bolåneräntor efter Riksbankens räntebesked.

ANNONS

“Danske Bank sänker listräntan med 20 punkter på 3 månaders löptid, samtidigt sänker banken listräntan med 10 punkter på både 1 års- och 2 års löptid. Justeringen av bolåneräntan gäller från och med den 22 augusti 2024”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Missa inte: Klart: Så mycket sänks räntan News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS