News55

26 allvarliga olyckor på Northvolt

Artikelbild
En dödsolycka på Northvolt i november förra året utreds av åklagare. Arkivbild. (Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Minst 26 allvarliga olyckor har skett på Northvolts anläggningar sedan 2019, rapporterar Dagens Nyheter. En dödsolycka i november förra året utreds av åklagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En man i 25-årsåldern, som skulle underhålla en maskin, brännskadades så svårt i en explosion att han senare avled på sjukhus.

Enligt huvudskyddsombudet fanns sedan tidigare en oro bland personalen för att brand skulle uppstå på platsen och därför hade krav på bättre skyddskläder uttryckts. Men enligt Northvolts interna riskanalys fanns ingen explosionsrisk.

Om han hade haft rätt skyddskläder så hade han nog inte behövt dö. Nu hade han på sig skyddskläder mot kemikalier, inte mot brand, säger åklagare Christer B Jarlås till DN.

Tidningen har gått igenom dokument från Arbetsmiljöverket, polisen och inifrån företaget som visar att samma typ av arbetsmiljöbrister återkommit, trots att de tidigare uppmärksammats vid inspektioner.

Det har funnits maskiner som inte stannat trots att man tryckt på nödstopp. I tak har det tidigare saknats sprinklers som behövs vid brand, kommenterar huvudskyddsombudet Mikael Stenmark, IF Metall, för DN.

Samtidigt ska eventuella samband mellan tre oförklarliga dödsfall utredas av polis. Tre män har vid olika tillfällen hittats döda efter sina arbetspass på Northvolts batterifabrik.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS