News55

Ambassadören belastar din ekonomi – skäms inte

ambassadör
Urban Ahlin har bra betalt som Sveriges USA-ambassadör, trots det fortsätter han kvittera ut den statliga inkomstgarantin. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Han är före detta S-topp och numer välavlönad USA-ambassadör för Sverige, men det hindrar honom inte från att plocka svenska skattebetalare på pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under många är representerade Urban Ahlin (S) sitt parti i riksdagen, han var även riksdagens talman under en mandatperiod, konstaterar Aftonbladet som berättar att hans månadslön i dag som Sveriges USA-ambassadör i Washington DC är över 100 000 kronor med tillägg, utöver fri bostad och ett par fria resor om året tur och retur till Sverige

Innan han blev ambassadör i USA var Urban Ahlin ambassadör i Kanada och under hela tiden har han kvitterat ut den statliga inkomstgarantin som omfattar tidigare riksdagspolitiker.

Plockar ut miljoner från staten

“Enligt beslut från Statens tjänstepensionsverk, SPV, som Aftonbladet har tagit del av får Urban Ahlin ut 41 000 kronor i månaden från staten under 2024. Utslaget på hela året ska Urban Ahlin få utbetalat drygt 492 000 kronor”, framgår det.

Enligt tidningen har Statens tjänstepensionsverk, SPV, betalat ut ersättningar till den tidigare S-toppen Urban Ahlin på nästan 2,4 miljoner kronor under perioden 2018 till 2023, uppger tidningen.

Han kan uppbära ersättningen, där skattebetalarna ytterst står för notan, fram till 2029.

ANNONS

Andra ambassadörer avstår ersättningen

I ett mejl till Aftonbladet skriver Urban Ahlin att han endast följer regelverket och därför fortsätter lyfta pengarna från inkomstgarantin.

ANNONS

Jan Björklund, tidigare partiledare för Liberalerna, i dag ambassadör i Rom i Italien, har däremot inte ansökt om att få inkomstgaranti vid sidan av sitt nya uppdrag.

Det har heller inte Hans Wallmark (M), som är ambassadör i Danmark, gjort, berättar AB.

Och Håkan Juholt, tidigare S-kollega med Urban Ahlin och som nu är ambassadör i Sydafrika, lyfter inga pengar från inkomstgarantin som Urban Ahlin gör.

Juholt tycker att systemet med inkomstgarantin är bra och en trygghet för ex-riksdagsledamöter, samtidigt anser han att det tål att diskutera hur länge inkomstgarantin ska gälla, säger han i artikeln.

Läs även: Prins Daniel kungligt rik på sitt företagande News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS