News55

Arv: Tabu att prata om - så tänker 91 procent

arv
Det är tabu att prata om arv, men det tjänar ingen på. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Tre av fyra pratar inte om arv med sina arvtagare. Dessutom planerar en tredjedel inte att ta upp frågan innan de lämnar jordelivet. Ett tabu som bara skadar de du älskar mest, säger ekonomiexperten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du tänkt spendera alla dina pengar? Kanske har du inte mycket att lämna efter dig?

Eller så tänker du lämna olika mycket till olika arvtagare? Eller vill du skänka pengar till välgörenhet, men vet inte hur du ska ta upp det med dina närstående?

Du är inte ensam.

MISSA INTE: Att byta jobb kan straffa dig med lägre pension

Arv är tabu

Frågorna är många, men som arvtagare är svaren få. De flesta har inte pratat om arv med sina barn och andra närstående innan jordelivets slut.

Och så många som en tredjedel har inga planer på att göra det heller.

ANNONS

91 procent av dina barn vill att du lever livet

ANNONS

Novus gjorde en undersökning i juni i år där 1 409 personer intervjuades. 91 procent av de vuxna barnen som tillfrågades sade att de hellre vill att deras föräldrar spenderar pengarna de har på en värdig ålderdom, istället för att lämna efter sig ett arv.

Många förväntar sig inte heller något alls i arv.

Pensionsexperten på Senioren, Annika Creutzer, tycker att oavsett hur du väljer att göra med ditt arv, så är det värdefullt för dina efterlevande.

Ett minne som går i arv

Även att spendera dem på oförglömliga stunder med familjen kan vara något vackert.

“Gemensamma upplevelser kan vara ett nog så värdefullt arv. Mitt kanske viktigaste råd är att dela med sig till nära och kära medan man lever. En generationsresa, goda middagar och annat som ger glada minnen”, säger hon i tidningen Senioren.

Alla bör skriva testamente

Men alla bör skriva ett testamente, även de som bara har gemensamma barn, säger hon.

ANNONS

Då kan man skydda barnens arv som enskilda delar som gäller även om ens efterlevande partner gör dåliga affärer eller andra ekonomiska beslut.

Så gör du med testamentet sedan

Förvara testamentet i original på en säker plats och berätta för arvingarna vart det finns och vad det innehåller, så slipper du blodiga arvstvister som i Hollywoodfilmer som Knives Out eller Gentlemen.

En första gåva till dina arvtagare: Öppenhet

“Ju öppnare man är, desto mindre är risken för framtida konflikter”, säger Creutzer.

Även om du inte har några arvingar kan det vara klokt att skriva ett testamente. Kanske vill du skänka pengarna till en välgörande verksamhet, ett samfund eller något annat du brinner för?

Då kan dina drömmar och avsikter leva vidare i dina investeringar efter din bortgång.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Så lite vet svenskarna om sin egen pension

Pension 2025: Nya knepet efter nyår för din tjänstepension

Skattesmällen: Stor förändring för din pension – Så påverkas du efter nyår

Gav mat till hemlösa – nu stäms Kyrkan: “Hur omöjligt ska det vara”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]