News55

Bunden ränta lägre än rörlig – dags att binda?

Riksbankens chef Erik Thedéen tittar fram bakom en skylt med ordet Riksbanken, han väntas presentera fler sänkningar av styrräntan, men bunden ränta är redan nu lägre än rörlig, är det dags att binda?
Riksbankens chef Erik Thedéen väntas presentera fler sänkningar av styrräntan, men bunden ränta är redan nu lägre än rörlig, är det dags att binda? (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Flera banker har sänkt sina bundna räntor så att snittet på deras bundna räntor är mycket lägre än snittet på deras rörliga räntor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Riksbankens sänkningar av styrräntan har nu flera banker sänkt räntan på sina bundna räntor, det skriver Dagens Nyheter.

Genomsnittet på räntor som är bundna i ett till tre år är nu hos flera banker mycket lägre än snittpriset på deras rörliga räntor.

Bunden till banken

DN har talat med tre ekonomer om huruvida det är bra att binda räntan nu eller inte och de framhåller alla att det är viktigt att ha flera faktorer i åtanke än bara prisskillnaden mellan bunden och rörlig ränta.

De framhåller att du blir mer bunden till din bank om du binder din ränta och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att du har en bättre förhandlingssituation om du har rörlig ränta.

“Det kan kosta ganska mycket att flytta sina bolån, så innan man binder sitt lån måste man fråga sig om man vill vara bunden till den banken”, säger hon till DN.

ANNONS

Fler sänkningar

Frida Bratt menar att det kan vara klokt att vänta in fler sänkningar av styrräntan innan du binder räntan.

ANNONS

Hon säger dock att det inte är helt givet att vänta, men då vi vet att Riksbanken kommer sänka styrräntan ordentligt, kan den som binder nu gå miste om räntesänkningar som med största sannolikhet kommer framöver.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza tycker också att det kan vara klokt att vänta med att binda räntan, i alla fall tillårsskiftet eftersom räntorna sannolikt kommer sänkas mer.

Hon menar dock att för den som har små ekonomiska marginaler kan det finnas en poäng med att binda räntan nu.

“Prisskillnaden mellan bundna och rörliga räntor är ganska stor just nu, så om man behöver en lättnad i ekonomin här och nu kan det vara smart att binda”, säger hon till DN.

Mer gynnsamt

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, säger att det historiskt har varit mest gynnsamt att ha rörlig ränta på bolånet, men att det förutsätter en privatekonomi som klarar svängningar.

“En bunden ränta är en försäkring, så om man är beredd att betala en premie för den förutsägbarhet som en bunden ränta innebär kan det vara läge att binda räntan nu”, säger hon till DN.

Så förhandlar du ned din boränta

Förhandla ned din boränta så att du får lägre räntekostnader, gör du inte det kanske du får betala bankens listränta, som är den högsta räntan.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS