News55

Därför lyfter inte bopriserna av lägre räntor

Artikelbild
Experterna räknar med fortsatt ökad aktivitet på bostadsmarknaden under hösten. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 aug. 2024Publicerad: 18 aug. 2024

Fler räntesänkningar från Riksbanken och en inflation fortsatt under kontroll gör att hösten se lovande ut på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men några större prisuppgångar är inte att vänta – åtminstone inte i år.

“Vågen av räntehöjningar från Riksbankens sida la sig som en våt filt över hela bostadsmarknaden”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Men de senaste månaderna har aktiviteten på bostadsmarknaden ökat och väntas fortsätta under hösten, särskilt om Riksbanken levererar en ny räntesänkning nästa vecka.

Det är nyckeln för att få lite fart på bostadsmarknaden.

Köpkraften åter

På tisdag väntas Riksbanken sänka räntan med 0,25 procentenheter. Men det räcker inte bara med en sänkning för att bostadsmarknaden ska vakna till liv ytterligare. Riksbanken har tidigare sagt att man tror på två till tre sänkningar innan årsskiftet. Skulle man öppna upp för ännu fler sänkningar i samband med nästa veckas besked kan det ge ytterligare trygghet.

“Det kan det bli ett signalvärde för dem som ska ge sig ut på bostadsmarknaden, att det andas lite optimism”, säger Robert Boije.

Riksbankens sänkning av styrräntan i maj, den första på över åtta år, har haft avtryck på bostadsmarknaden och fler sänkningar borde ge en tydlig “plånbokseffekt” med tusenlappar mindre i räntekostnader framåt för den som exempel har ett tremiljonerslån med rörlig ränta, menar Américo Fernández, privatekonom på SEB.

ANNONS

Det betyder att köpkraften som varit så dränerade de senaste åren nu faktiskt är plus, även fast det kanske inte känns så eftersom saker blivit permanent dyrare.

Rejäl kris

Han ser stigande bostadspriser framåt, men den rejäla skjutsen får kanske vänta lite. Bland annat på grund av det stora utbudet av bostäder på marknaden som först måste betas av.

“Och med största sannolikhet får vi även en mer expansiv finanspolitik med exempelvis skattesänkningar. Men det gäller i så fall från och med nästa år. Det kommer leda till att folk får mer pengar i plånboken, att ekonomin börjar växa och det brukar vara förenligt med att bostadspriserna stiger”, säger Américo Fernández.

Båda ser ljust på läget på bostadsmarknaden framåt. Däremot är det fortsatt en rejäl kris inom bostadsbyggandet, påpekar Robert Boije.

Det är verkligen sorgebarnet för bostadsmarknaden. Det är väldigt svårt att få ihop en lönsam kalkyl när det gäller att bygga nya bostäder i dag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS