News55

Den här bananen kan säljas för 16 miljoner

banan
Den italienska konstnären Maurizio Cattelan med sin "ökända banan" som snart auktioneras ut och då väntas gå för ett pris på uppåt 16 miljoner kronor. (Foto: Sotheby's och TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Ja, du läste rätt, bananen på bilden kommer alldeles säkert riva upp blandade känslor och priset för den väntas landa på 16 miljoner kronor!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om ett konstverk där bananen i fråga tejpats upp på en vägg.

Den italienska konstnären Maurizio Cattelan visar just nu upp sin skapelse på å Sotheby’s huvudkontor i New York.

Den ska sedan visas i åtta andra städer runt om i världen: London, Paris, Milano, Hongkong, Dubai, Taipei, Tokyo och Los Angeles.

Ett ökänt samtida konstverk

Det här berättar finanstidningen Barron’s och förklarar att det så kallade samtida konstverket som bär titeln Sotheby’s sedan återvänder till New York för att auktioneras ut på Sotheby’s på kvällen den 20 november.

Det här är andra upplagan av konstnärens “ökända banan” och vid den före utställningen på Art Basel på Miami beach i december 2019 rev den ner både munterhet och vrede hos mässbesökarna, enligt tidningen.

Tre exemplar av konstverket såldes då för priser på motsvarande mellan knappt 1,3 och 1,6 miljoner kronor.

Så säger konstnären om sin banan

ANNONS

Nu väntas priset bli betydligt högre, omkring 10,6 och upp till 16 miljoner kronor, alltså mellan 1 miljon dollar och 1,5 miljoner dollar när den omtvistade bananen säljs av en anonym samlare, enligt Barron´s.

“För mig var komiker inte ett skämt; det var en uppriktig kommentar och en reflektion över vad vi värdesätter”, har konstnären Maurizio Cattelan tidigare sagt till Art Newspaper.

För säkerhets skull byts bananerna ut med jämna mellanrum innan de sätts fast på väggen igen med silvertejp – annars skulle frukten bli övermogen och ruttna.

Läs även: Här är världens dyraste konstnärer News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS