News55

Expertens varning: Dubbel skatt på pension - Undvik vanliga fällan

pension
Philip Scholtzé är sparekonom på Avanza bank. Foto: Avanza
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 11 nov. 2024

Många egenföretagare betalar dubbel skatt för sparandet inför pension – helt i onödan. Men genom att välja rätt sparform får Skatteverket rätt uppgifter, och du kan spara 573 000 kronor per år, berättar sparekonomen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, berättar några guldklimpar av visdom om din pension som småföretagare, i en intervju med E55:

”Som företagare är det jätteviktigt att inte glömma bort din pension”, säger han.

MISSA INTE: Jättens varning: Så lite vet svenskarna om sin egen pension

Så fungerar pension och tjänstepension

Jobbar du på ett företag som anställd har du ofta tjänstepension som sätts av åt dig månad efter månad. På några år har din pension vuxit till en redig slant, troligtvis på börsen, och kan ge dig en rejäl guldkant.

Men om du driver egen firma är det annorlunda. Då kan du inte ha någon tjänstepension, och blir istället tvungen att spara själv. Om det kan man läsa exempelvis på bolagsverkets hemsida med tips för företagande, Verksamt.se.

MISSA INTE: Bankens ansvar när kunden skinnades på 100 000 av bedragare?

ANNONS
ANNONS

Skattar du två gånger?

Och det gör att du blir tvungen att skatta två gånger, om du inte ser upp. Det skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Många betalar dubbel skatt på sitt sparande, skriver myndigheten.

Först, exempelvis, måste skatta inkomstskatt (och eventuell statlig höginkomsttagarskatt) på pengarna som du drar in på företaget. Sedan måste du dessutom betala vinstskatt när du väl tar ut pengarna från ditt aktiesparkonto en vacker dag på ålderns höst.

ISK-konto populärt, men passar det dig?

Och sparar du i det populära ISK-kontot så får du snart skattefritt upp till 150 000 kronor i sparandet. Men det räcker inte långt när det gäller att ersätta tjänstepensionen, som du förhoppningsvis får ihop till en miljon kronor eller mer, på några årtionden. För att leva på din pension behöver sparandet vara högre än så.

Mäktig hävstång

Detta eftersom ditt intjänade belopp växer över tid, med ränta-på-ränta som hävstång. Och skatten på ISK-sparande över 150 000 kommer faktiskt att chockhöjas inom kort.

ANNONS

MISSA INTE: Risk för hög ISK-skatt även 2025

Borde du bilda aktiebolag istället?

Då är goda råd dyra. Men sanningen är att det finns åtminstone två vägar runt problemet för din pension som småföretagare.

Den ena metoden är att ombilda den enskilda firman till ett aktiebolag. Det kan finnas många skäl till att ha firma istället för aktiebolag, men en fördel är då att du kan ha ett tjänstepensionssparande eftersom aktiebolaget blir sin egen juridiska person, och du blir anställd hos aktiebolaget.

Skatten på tjänstepension är betydligt lägre än på löneutbetalningar. Därför gör du klokt i att ge dig själv en ordentlig tjänstepension om du driver aktiebolag.

573 000 kronor i lägre skatt med egen firma

Men om du inte vill ha aktiebolag, så kan du faktiskt dra av upp till 573 000 kronor per år på skatten för pensionssparande för dig med enskild firma.

ANNONS

Men då måste du vara nogrann med valet av pensionskonto.

Knepet: Öppna ett gammalt hederligt IPS-konto

Om du sparar i en pensionsförsäkring eller med ett IPS-konto, så skickas uppgifterna från din bank eller ditt försäkringsbolag direkt till Skatteverket. Och då får man dra av inkomstskatten på sitt pensionssparande, upp till 10 prisbasbelopp, eller 573 000 kronor per år.

Det förutsätter också att sparandet inte överskrider 35 procent av din inkomst från näringsverksamheten.

Se upp med beloppen på din pension

Om du exempelvis drar in 1 000 000 kronor per år som näringsidkare, kan du pensionsspara som mest 350 000 kronor skattefritt, trots att det underskrider de 10 prisbasbeloppen.

Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, förklarar:

Vanlig fälla för företagare med låg pension

ANNONS

”Som företagare är det jätteviktigt att inte glömma bort pensionen. Det är en förmån som många räknar med som anställda, men som kan vara lätt att prioritera bort som egenföretagare. Det ska man vara försiktig med eftersom det kan vara avgörande för det ekonomiska livet som pensionär, säger Philip Scholtzé till E55, och fortsätter:

“En viktig förutsättning för att pensionen ska bli så bra som man önskar är att man börjar i tid, då krävs det betydligt mindre avsättningar längs vägen än om man börjar senare för att nå samma resultat”.

“Låt inte pension avgöra din bolagsform”

Så länge man gör rätt så ska skattesatserna för tjänstepension och individuellt sparande vara lika. Därför borde du, så länge du har koll på vad som gäller just dig, inte låta detta påverka om du ska ha aktiebolag eller egen firma.

”När man väl valt vilken bolagsform man vill driva sin verksamhet i gör man däremot helt rätt i att ta reda på vilket pensionsupplägg som passar bäst. Alternativen är fler för de som bedriver aktiebolag”, avslutar Philip Scholtzé.

Läs mer om pension:

Bitcoin slår rekord – borde du investera pensionen?

Julklapp från Thedéen: 10 200 kronor, eller noll

ANNONS

Bankens ansvar när kunden skinnades på 100 000 av bedragare?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]