News55

Så investerar du 10 miljoner på börsen – skugga ikonerna

börsen
Håll fast vid en investeringsstrategi och ta inga känslomässiga beslut. Det är några av tipsen från experterna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Antag att du har fått tio miljoner kronor från ett arv eller en vinst i en bostadsaffär. Hur ska du investera pengarna på ett smart sätt? Söderberg&Partners lyfter fram två avgörande strategier för att lyckas på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det första rådet är att vara långsiktigt investerad i aktiemarknaden. Det har blivit något av en klyscha, men två exempel belyser detta särskilt väl: För den välkände “Aktiestinsen”, Lennars Israelsson tog det 34 år att spara ihop till sin första miljon. 30 år senare hade beloppet vuxit till 58 miljoner kronor. Det betyder att mer än 98 procent av värdet tillkom under andra halvan av hans aktiva börskarriär, skriver Söderberg&Partners.

– En av framgångsfaktorerna var att Lennart hade en långsiktig strategi som han höll fast vid, säger Mikael Westin, Chef Portfolio Solutions på Söderberg & Partners.

Den välkände Warren Buffett som står bakom investmentbolaget Berkshire Hathaway gjorde sin första miljon när han var 30 år, men trots detta har 99 procent av förmögenheten skapats efter att han fyllde 50 år.

Sälj inte i panik när börsen går ner

Det andra tipset är att hålla fast vid en investeringsstrategi i så väl bra som sämre tider.

– Aktiestinsen och Warren Buffett har inte sålt sina aktier i panik under börskrascher, utan de visste av erfarenhet att tids nog kommer aktiemarknaden tillbaka igen. De var även införstådda i att börskrascher ofta är bra lägen att investera, säger Mikael Westin.

Den vanligaste orsaken till att investerare inte följer med i börsutvecklingen är att de tar känslomässiga beslut. De investerar när börsen har stigit en längre tid för att sedan sälja av i panik när börsen faller. 

– Min starka rekommendation är att du bara ska ta så mycket risk som du orkar bära även i oroliga tider, säger Mikael Westin.

ANNONS

Morningstar har sammanfattat tolv lärdomar från Warren Buffett och hans parhäst Charlie Munger.

Warren Buffett uppmanar oss att vara skeptiska till exotiska finansiella instrument. Själv hade han aldrig handlat med optioner, satsat på nedgång i aktier eller ETF:er med hävstång.  

I stället lyfts enkelhet fram. Buffett gillar indexfonder eftersom det är det bästa sättet för de flesta investerare att få exponering mot aktiemarknaden, menar han, men tillägger att indexfonder och aktivt förvaltade fonder behöver inte utesluta varandra.

Även Charlie Munger och Warren Buffett är inne på långsiktighet och menar att det är OK att vara passiv. Tålamod lönar sig. Det är svårt att undvika att det någon gång kommer en sättning på marknaden där priserna kommer ner igen till attraktiva nivåer, för att sedan ta fart igen.

Ett annat tips är att titta på bolag som är motståndskraftiga mot inflation. Det är väldigt få bolag som har möjlighet att ge en anständig avkastning till aktieägarna i en period av hög inflation. Väldigt få företag kan höja priserna för att kompensera för urholkningen av köpkraften. Därför gillar duon bolag som klarar just detta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS