News55

Här semestrar du billigast med en svag krona

Sugen på att resa billigt?
Sugen på att resa billigt? News 55 valde ut att lista de tre billigaste områdena, och kanske också de intressantaste. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Är du sugen på att hitta en prisvärd semesterdestination som har allt de dyra platserna har, men med en tredjedel så billiga priser du annars betalat? Här är de tre billigaste semesterorterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beroende på väder och vind är det många som blir sugna på att resa iväg under sommartider, speciellt efter pandemin. Svenska kronan är fortfarande svag, men har börjat återhämta sig något. Semesterfirande i andra länder blir dock kännbart i mångas plånböcker och billigare destinationer kan bli likväl så intressanta som de dyrare alternativen.

Sajten Husvagn & husbil har sammanställt de tio billigaste semesterländerna, liksom de dyraste om man känner sig mer lockad av det. News 55 valde ut att lista de tre billigaste områdena, och kanske också de intressantaste.

Albanien

Shala river
Shala river i norra Albanien. (Foto: Ardit Marku, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons)

Många har inte ens tänkt på Albanien som ett möjligt resmål, kanske av ren vana att åka till lite mer välkända orter. Lonely Planet har dock utnämnt Albanien till etta på topplistan av länder att upptäcka. Reseguiden ger en översiktlig information över platser att besöka och landets historik. Det är framförallt de låga priserna, stränderna, medelhavskosten och klimatet som gör Albanien till ett intressant turistland.

Albanien var tidigare en hårdför kommunistisk diktatur efter andra världskriget och i påret av massavrättningar blev landet ett av de mest isolerade i Europa, men diktatorn Enver Hoxha avled 1985. En försiktig reformpolitik ledde sedan fram till fria val 1991 och några år in på 2000-talet började ekonomin växa. I dag är Albanien förhållandevis moderniserat i jämförelse med tidigare förhållanden.

Det är ett land med vacker natur och fina stränder som fortfarande känns orört i jämförelse med överpopulerade semesterorter i Grekland och Italien.

ANNONS

Rumänien

ANNONS
Peles Castle
Peles Castle. (Foto: Teodor Mitrache, CC BY-SA 3.0 RO https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ro/deed.en, via Wikimedia Commons)

Rumänien är ett spännande land som har många intressanta platser att besöka. Transsylvanien är ett landskap i nordvästra delarna av landet som för länge sedan tillhörde Ungern, men i dag räknas Draculas trakter till Rumänien.

Områdets historia som går tillbaka till 400-talet är otroligt spännande och fyllt av inslag som förvånar och imponerar. Framförallt är landskapet vackert med slott insprängda i hisnande bergslandskap. Det finns vackra vandringsleder att ta sig fram på till fots som bjuder på spännande naturupplevelser.

Tidningen Vagabond ger flera tips på ställen att besöka och beskriver Bukarest som en av europas vitalaste huvudstäder med sprudlande kulturliv och många intressanta byggnader och innergårdar upptäcka. Det är en långt underskattad stad som är väl värd ett besök.

Liksom Albanien var Rumänien en kommunistisk diktatur fram till att den hårdföre ledaren Nicolae Ceausescu och hans fru slutligen avrättades 1989.

Bulgarien

Rila Monastery
Rila Monastery, Bulgarien. (Foto: IngimarE, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons)

Tidningen Svensk Golf beskriver Bulgarien som en av av europas hetaste resmål för golfspelare med spännande landskap och golfbanor. Att golfande kan kombineras med segling, vinprovning och besök i den botaniska trädgården i staden Balchik ger förstås pluspoäng.

ANNONS

På grund av de låga priserna och utsökta stränder har Bulgarien också blivit en riktig uppstickare bland vanliga semesterfirare som vill spendera någon vecka vid Svarta havets stränder.

Sveti Konstantin, en ort på Bulgariens kust, är sedan flera år ett etablerat turistmål, skriver Aftonbladet. Några mil söderut från staden Burgas på den södra remsan av Svartahavskusten har stränderna formats till jättelika sanddyner där en svensk charterdestination förlagts, nämligen vid staden Primorsko. De långa sandstränderna har lockat många turister från hela europa.

Läs också:

Här ska du resa för att få mest semester för dina pengar

Här får du mer semester för pengarna i år

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS