News55

Hyresgäst: Horribelt krav från fastighetsägare

Ett lägenhetshus i Bellevuegården i Malmö, här finns flera likadana hus som är byggda samtidigt men har olika ägare, här kan hyror för likadana lägenheter bli helt olika eftersom en skiljeman ska avgöra en del av hyrorna
Ett lägenhetshus i Bellevuegården i Malmö, här finns flera likadana hus som är byggda samtidigt men har olika ägare, här kan hyror för likadana lägenheter bli helt olika eftersom en skiljeman ska avgöra en del av hyrorna. Bilden har beskurits. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0/jorchr)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 nov. 2024Publicerad: 01 nov. 2024

Årets hyresförhandlingar har kraschat i hela 77 kommuner och där ska därför en skiljeman avgöra privathyrorna, något som kan ge väldigt orättvisa hyror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PPM
Spela klippet
E55 Studio

6,4 miljoner svenskar jublar: "Superår" för PPM – är du en av dem?

28 nov. 2024
löneväxling
Spela klippet
E55 Studio

Löneväxling kan ge tusenlappar: Smart för dig över 50?

28 nov. 2024

Systemet bygger i dag på att hyrorna ska vara rättvisa och att likadana lägenheter ska ha likadana hyror, det skriver Hem & Hyra.

Hyrorna sätts enligt ett bruksvärdessystem och de modeller för hyressättning som Hyresgästföreningen tagit fram.

Olika hyror för likadana lägenheter

I fler än var fjärde kommun kan dock hyrorna för likadana lägenheter nu bli helt olika, i landets tre största städer handlar det om 115 000 privata hyror.

Eftersom hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har kraschat i dessa kommuner hamnar beslutet om hyrorna för 2025 hos särskilt utsedda skiljemän.

“Vi har ett system som vi har jobbat med i rätt många år och där parterna är överens om de här hyresmodellerna. Om hyresnivåerna nu hamnar över för vissa hyresgäster så rimmar inte det med modellen utan det kommer ju att bli diffar så att säga”, säger Benny Bendzovski till Hem & Hyra.

Han är förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö, där nu en skiljeman som normalt arbetar som domare i Luleå, ensam ska bestämma hur hög hyreshöjningen blir för 16 000 lägenheter.

ANNONS

Som systemet inte ska fungera

ANNONS

Konsekvenserna kan bli stora om hyresnivån i dessa lägenheter blir högre eller lägre än hos andra hyresvärdar i Malmö, där de flesta hyrorna redan är färdigförhandlade och och höjs med 4,5 och 4,9 procent.

Grannar i olika hus med likadana lägenheter kan alltså få olika hyror och det är precis så systemet inte är tänkt att fungera.

Malmöbon Birte Nilsson bor i en lägenhet som ägs av Stena fastigheter, som menar att de behöver höja hyrorna med 15 procent för att täcka sina kostnader.

MKB äger grannhusen med likadana lägenheter, där ska hyrorna höjas med 4,5 procent från och med 1 januari 2025.

“Jag tycker att kravet är horribelt och det är befängt att jag riskerar att få en högre höjning än grannarna över gatan. Det gör mig faktiskt mållös. Det är alltså likadana hus som är byggda samtidigt”, säger Birte Nilsson till Hem & Hyra.

Förutom att hon är hyresgäst i Stena fastigheters hus är hon även ordförande i områdets lokala hyresgästförening.

Skyller på varandra

Möjligheten att i undantagsfall använda en skiljeman när parterna i en hyresförhandling inte kommer överens infördes 2023, men i år har väldigt många av förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna kraschat.

ANNONS

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen har sagt till Hem & Hyra att han tycker att Fastighetsägarna i förhandlingarna har satt i system att sitta av tiden för att en oberoende skiljeman ska få avgöra hyrorna.

I en debattartikel i Aftonbladet hävdar Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna i Stockholm, att det i stället är Hyresgästföreningen som undergräver förhandlingssystemet.

Därför väntas hyrorna höjas rekordmycket

Trots lägre inflation och sänkta räntor pekar mycket mot att hyrorna kommer höjas rekordmycket nästa år.

CC BY-SA 3.0

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Boende

Villor – fortsatt högst upp på svenskens önskelista

01 dec. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Järnmalm och kobolt – råvarorna som börjar rosta

01 dec. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Så vände svenska toppmusikern kris till framgång

30 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Villor – fortsatt högst upp på svenskens önskelista

Villor fortsätter att vara svenskarnas mest eftertraktade bostadsobjekt, enligt Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Denna preferens har varit konstant över tid och återspeglar mångas dröm om ett liv i småhus, särskilt för familjer. Trots att villor toppar önskelistan handlar det ofta om idealbilder snarare än genomförbara val. Många svenskar väljer istället lägenheter, främst för att […]