News55

Kallduschen som hotar svenska pensionärer

pensionär pengar ekonomi Länsförsäkringar
Tiotusentals kronor av pensionen riskerar att försvinna när du väljer att ta ut pensionen på fem år. Det är ett ödesdigert misstag som många svenska pensionärer dess värre gör. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Var tredje svensk pensionär gör det som riskerar att krossa ekonomin på lite sikt och nu varnar pensionsekonom för kalldusch.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär var tredje pensionär tar ut sin pension på fem år, enligt statistik som Länsförsäkringar tagit fram och som omfattar 376 000 pensionärer.

Det här kan bli ett dyrt misstag som i framtiden slår privatekonomin i spillror, och mest utsatta är kvinnor som tycks vara mer benägna att välja kortare utbetalningsperiod för pensionen.

Tiotusentals kronor går upp i rök

“En kalldusch kan vänta den som tar ut pensionen på fem år. Hen har då i värsta fall endast den allmänna pensionen kvar, vilket kan göra det svårt att få ekonomin att gå ihop”, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh som tror att många tar ut pensionen under kortast möjliga tid för att säkra ekonomin.

Men det kan alltså bli tvärt om.

Uträkningen som Länsförsäkringar gjort visar att den som väljer att ta ut sin pension under fem år och har en lön på 45 000 kronor får se sin pension sjunka med drygt 27 000 kronor per månad efter femårsperioden.

Var fjärde kvinna, 39 procent, gör det här, vilket kan jämföras med 33 procent av männen, enligt statistiken.

ANNONS

Mest vanligt bland pensionärer i Gävleborg

ANNONS

Till saken hör att kvinnors pension i genomsnitt är cirka 7 000 kronor lägre än mäns, vilket kan vara en orsak till att fler kvinnor plockar ut sin pension på fem år.

I Sverige toppar Gävleborg listan över personer som väljer att ta ut sin pension med kort betalningstid.

“Det som får många att välja den kortare utbetalningstiden kan bero på att allt blivit mycket dyrare under de senaste åren och att man har kvar bostadslån och barn som bor kvar hemma. Statistik visar samtidigt att allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden”, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.

“Pengarna ska räcka längre än fem år”

Hon slänger in en viktig brasklapp med tanke på att allt fler lever längre i dag och alla pengar som riskerar att försvinna på ålderns höst:

“Om du går i pension när du är 65 år och väntas leva till du är 85 år ska pengarna räcka längre än fem år.”

Läs även: Här är hårda slaget mot pensionärer: “Sorgligt” News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS