News55

Kan lycka köpas och till vilket pris?

Det fins ingen magisk siffra som kan mäta lycka.
Det fins ingen magisk siffra som kan mäta lycka. En sak som man dock kommit fram till är vad pengar ger för möjligheter. (Foto: Pexels.com)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Kan man köpa sig lyckan och till vilket pris? Det finns ingen magisk siffra, men det handlar snarare om personlig livshållning och vilka möjligheter ens finansiella tillgångar skapar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

75 000 dollar (789 750 sek) – (i dag 110 000 dollar, vilket motsvarar 1 158 300 sek) har tidigare citerats som en välbalanserad inkomst för att generera harmonierad vardagslycka. Siffran baseras på enkäter som 450 000 amerikaner svarade på för en studie som genomfördes 2010 av två nobelpristagare i ekonomi. 

Nyare forskning tyder på att det kanske inte finns någon exakt hushållsinkomst som kan öka lyckan. 

“Det skulle vara helt fel att reducera jakten på lycka till jakten på pengar”, berättar Matt Killingsworth, senior stipendiat vid University of Pennsylvanias Wharton School för WSJ

“Det skulle också vara fel att helt förkasta pengar som en viktig faktor.”

Pengar köper till viss del lycka men avkastningen minskar med tiden. Det finns ingen magisk siffra för att mäta lycka – den är ju individuell och högst personlig.

Pengar inte lika viktigt viktigt för alla

I uppsatsen från 2023 drog de slutsatsen att i vissa grupper påverkades inte lycka nämnvärt om inkomster överskred 100 000 dollar (1 053 000 sek), medans den ökade desto snabbare i andra grupper. Slutsatsen bevisar att lycka är individuell och påverkas av viktiga faktorer såsom värderingar.

“För vissa människor betyder pengar mer än för andra,” konstaterar Killingsworth. Han studerar för närvarande vilka andra egenskaper som kan förutsäga dessa skillnader, vilket ska bli en intressant uppföljning.

ANNONS

Lycka är förstås kopplat till många andra faktorer än pengar. För en stor del av befolkningen blir svaret familj, vänner, arbete och inte minst: Relationen till sig själv. I allt detta har pengar förstås en betydelse i den bemärkelse att det påverkar möjligheter såsom fritidsintressen och resor.

ANNONS

Förhållandet mellan pengar och lycka är tydligt

Att få mer pengar gör människor lyckligare, visar andra studier. En artikel från 2020 i Review of Economic Studies studerade hur stora lotterivinster påverkade människors liv och vardag i Sverige. Det noterades hur den positiva förändringen kvarstod många år efteråt.

Forskare har inte lyckats förklara exakt varför mer pengar är förknippat med ökad lycka. Killingsworths egen förklaring är att lycka kan förknippas med vad pengar kan ge.

Psykiskt välmående har också visat sig kopplat till människors ekonomi. Personer som upplevt sig må bra under sin barndom och tonårstid tjänar i genomsnitt mer per år än de som vuxit upp med psykiska problem. Detta enligt en studie från PNAS 2012.

Läs också:

Odla din lycka för att få den att växa

Lön och lycka – hur långt räcker pengarna egentligen

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS