News55

Många lånar till semestern – här är riskerna

Artikelbild
Sommar och semester är här och nu, men kan också ge ett ekonomiskt bakslag i höst. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Det är lätt att utgifterna skenar iväg på sommarledigheten. En del riskerar rent av att skuldsätta sig, varnar Finansinspektionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den största risken är att ta små lån för att finansiera konsumtion här och nu för pengar som du egentligen inte har, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

En färsk undersökning, som Yougov gjort på uppdrag av Nordnet, visar att var åttonde svensk mellan 18 och 29 år lånar för att åka på semester. En annan undersökning från Länsförsäkringar visar att var tolfte barnfamilj finansierar semestern med ett blancolån.

Vi har väldigt svårt att föreställa oss den situation som kommer senare i höst, vilket gör att vi kan lockas att konsumera här och nu, och skjuta betalningen på framtiden, säger Moa Langemark på Finansinspektionen.Det absolut viktigaste är att man inte ska försätta sig i en situation där man inte kan betala tillbaka pengarna. Välj i stället en semester som passar din plånbok.”En stor björntjänst”

Även om det långsamt ljusnar i ekonomin och räntorna är på väg ner gäller det att vara försiktig, betonar hon.

Det är jättesvårt att veta vad som kommer att hända framöver. Att då försätta sig i en situation då man inte kan betala tillbaka är att göra sig själv en stor björntjänst.

Samtidigt tycker Moa Langemark att det krävs lyhördhet för exempelvis barnfamiljers mer pressade situation i dag jämfört med tidigare.

Man ska inte göra sina barn oroliga, men man kan ha ett samtal om privatekonomi och få barnen att förstå pengarnas värde, och förklara att man inte har råd med den där utlandssemestern, säger hon.Gör semesterbudget

Hennes främsta tips för att undvika en ekonomisk baksmälla i höst är att göra en semesterbudget och att strunta i dyra smålån.

ANNONS

Ett enkelt sätt är att titta på vilka utgifter man hade på sin förra semester, och kalkylera utifrån det. Att planera och skapa förutsättningar så det inte leder till en tråkig skuldsituation i höst.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS