News55

Finländska pensionärer kan tvingas flytta hem

En äldre kvinna sitter vid ett fönster. Om Finland slutar betala ut folkpension till finländska pensionärer som bor utomlnds kan många tvingas flytta, de flesta utlandsboende finländska pensionärer bor i Sverige
Om Finland slutar betala ut folkpension till finländska pensionärer som bor utomlnds kan många tvingas flytta, de flesta utlandsboende finländska pensionärer bor i Sverige. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Vid årsskiftet kan Finland sluta betala ut folkpension till finländska pensionärer som bor i utomlands, något som väcker stor oro hos Sverigefinska pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den finländska regeringen sparar 38 miljoner euro genom att dra in folkpensionen för de 26 000 finländska pensionärer som bor utomlands, det skriver Svenska Yle.

I Sverige bor ungefär 18 000 personer som får folkpension från Finland och som alltså kan förlora en stor del av sin inkomst.

Oklart när det blir

Enligt den finländska Folkpensionsanstalten, FPA, är det inte klart exakt när utbetalningarna av folkpension till utlandsboende finländare ska upphöra.

I Finlands regerings plan om de nya utgiftsanpassningarna står det dock att utbetalningarna ska upphöra 2025.

Finlands statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, Mikko Martikkala, påtalar att Sverige gjorde samma besparing när Pensionsmyndigheten i början av 2023 slutade betala ut garantipensioner till svenskar utomlands.

Enligt honom är dessa beslut i linje med EU-praxis.

Ansvaret för de lägsta pensionerna flyttas till bosättningslandet, men enligt Pensionsmyndigheten är det oklart hur finländska pensionärer i Sverige kommer påverkas när deras finländska folkpension försvinner.

ANNONS

Ann-Sofie Kraft Nilsson, expert vid Pensionsmyndigheteten, är dock säker på att många kommer bli fattigare.

ANNONS

Tar hand om sin dotter

För fem år sedan flyttade den pensionerade musikern Teuvo Lukkarinen från Finland till Kalix, där han har en minderårig dotter, det rapporterar Sveriges Radio.

Dottern är i dag 11 år och han tar hand om henne varannan vecka.

Om Finland slutar betala ut folkpension till finländare som bor utomlands förlorar han 80 procent av sin inkomst och har bara kvar 200 euro, alltså drygt 2 000 kronor, i arbetspension.

“Då har jag kanske inte längre råd att bo här”, säger han till Sveriges Radio.

Han funderar nu på om har måste flytta tillbaka till Finland men tycker att det skulle strida mot hans skyldighet att ta hand om sitt barn.

Han tycker att det skulle vara helt orimligt om han blir tvungen att flytta och förlora möjligheten att dela vardagen med sitt barn.

ANNONS

Chockbesked: Därför förlorar tusentals sin pension

Sparåtgärder i vårt grannland drabbar tusentals svenskar som blir av med sin finska pension. Det rapporterar Sveriges Radio.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS