News55

Pension – en djupt existentiell fråga

En äldre man promenerar vis Slussen i Stockholm. Pension handlar inte bara om ekonomi, att ta ut pensionen är en existensiell fråga eftersom vårt arbete har blivit viktigt för vår identitet
Pension handlar inte bara om ekonomi, att ta ut pensionen är en existensiell fråga eftersom vårt arbete har blivit viktigt för vår identitet. (Foto: Magnus Lejhall/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Att ta ut sin pension är inte enbart ett ekonomiskt beslut, det är också en existentiell fråga om mening, samband och identitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta diskussioner om pension fokuserar på de ekonomiska aspekterna av att sluta jobba, de handlar om hur du ska spara tillräckligt till pensionen eller om hur du vet om du kommer få tillräckligt i pension, det skriver The Conversation i Fast Company.

The Conversation beskrivs av Fast Company som: “en ideell, oberoende nyhetsorganisation dedikerad till att låsa upp experters kunskap för allmänhetens bästa”.

Arbetet formar oss

För en del är de djupare existensiella frågorna kring att bli pensionär viktigare än de ekonomiska. Vårt arbete har blivit viktigt för vår identitet och det finns teoretiker som hävdar att vårt arbete formar vilka vi är. 

Affärsetikern Al Gini hävdar att för de flesta är jobbet mer än lönen. Arbete kan strukturera vår vänskap, vår förståelse av oss själva och andra, våra idéer om fritid, våra underhållningsformer, våra liv, helt enkelt.

Existentialistiska filosofer som Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir sade att “du är vad du gör.”

Hur vi spenderar 40 år av våra liv, minst 40 timmar varje vecka, alltså den tid många av oss spenderar på våra jobb, är inte bara ett ekonomiskt beslut. 

Och pensionering är inte heller bara är ett ekonomiskt beslut, det är nästa fas i livet, skriver The Conversation.

ANNONS

Antikens filosofer

Grekiska och romerska filosofer ansåg att fritid var ädlare än arbete. Yrkesmänniskan, hantverkaren, universitetsprofessorn eller advokaten skulle inte finnas om rikedom gjorde det möjligt för dem att slippa jobba.

Dessa filosofer ansåg att det goda livet var ett liv som inte drevs av nödvändigheten att producera varor eller tjäna pengar. 

Aristoteles ansåg att arbete hindrade människor från att uppnå de former av excellens som är karakteristiska för mänskligt liv, som tankar, kontemplation och studier.

Det var enligt honom aktiviteter som uttrycker människors speciella karaktärer och som de gör för sin egen skull, det skriver The Conversation i Fast Company.

Skrällen: Pensionärer rikare från hängmattan

Generellt sett har inkomsterna för pensionärer varit mycket bättre än för yrkesarbetande den senaste 20-årsperioden, enligt ny rapport som väcker förvåning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS