News55

Skadades på jobbet – straffas med lägre pension

En man på en stege. En elektriker som ramlade från en stege på jobbet och skadade sig svårt känner sig nu straffad eftersom arbetsskadan gör att han får lägre pension. Det är inte mannen på bilden som texten handlar om
En elektriker som ramlade från en stege på jobbet och skadade sig svårt känner sig nu straffad eftersom arbetsskadan gör att han får lägre pension. Det är inte mannen på bilden som texten handlar om. (Foto: Staffan Löwstedt/SvD/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

Han jobbade som elektriker men råkade ut för en allvarlig arbetsolycka, nu får han lägre pension än sina gamla arbetskamrater, trots att han fortsatte jobba efter sina sjukskrivningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Christer Gustafsson i Kungsör trivdes med sitt jobb som elektriker, men en dag 1992, när han var 40 år, förändrades hans liv, det skriver Tidningen Elektrikern.

Han skulle dra ut en kabel och klättrade upp på en stege för att nå den, men han ramlade och föll tre meter ned på ett hårt betonggolv.

Hans käkben gick av, han fick en kraftig hjärnskakning och hans högra ansiktshalva skadades svårt, han vaknade på sjukhuset efter att ha varit medvetslös i ett dygn.

Han drabbades av minnesförlust men fick minnesträning som fungerade och efter ett år kunde han börja jobba igen.

Fick livränta

Christer Gustafsson jobbade heltid ända fram till 2007, då han på grund av sin hjärnskada fick en stroke.

Han blev sjukskriven och fick tillbaka minnesförlusten. När han kom tillbaka till jobbet den här gången orkade han bara jobba fem timmar om dagen och var deltidssjukskriven.

När sjukskrivningen tog slut fick han i stället livränta på 25 procent, tack vare den hade han det okej ekonomiskt, i alla fall tills han blev 65.

ANNONS

Han är i dag 72 år och när han blev pensionär upptäckte han att hans livränta inte längre betalades ut och att hans pension var mycket lägre än hans forna kollegors, trots att han arbetade till 67 års ålder.

“Då fick jag inte livränta längre. Jag fick ju inte full pension heller på grund av mina sjukskrivningar. Jag känner mig straffad för att jag råkade ut för en olycka på jobbet”, säger han till Tidningen Elektrikern.

ANNONS

Får mycket lägre pension

Christer Gustafsson frågar sig varför livräntan ska sluta betalas ut efter pensionen. Hans pension är på 19 000 kronor i månaden, efter skatt blir det 14 000.

Det är cirka 5 500 kronor lägre före skatt än vad hans jämnåriga arbetskamrater som inte varit långtidssjukskrivna eller fått livränta får ut.

“Jag tror att om jag hade fått sjukersättning istället för livränta så hade det kunnat innebära en bättre ekonomi för mig”, säger han till Tidningen Elektrikern.

Debatt: Sänk skatten på pensionerna nu

“Det är hög tid för en rejäl sänkning av skatten på pension”, skriver Skattebetalarna i en debattartikel på bland annat UNT.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS