News55

Skattesmällen: Stor förändring för din pension – Så påverkas du efter nyår

pension
Monica Zettervall jobbar på Pensionsmyndigheten som expert. Foto: Pexels, Pensionsmyndigheten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Från och med januari införs nya regler för uttag av tjänstepension. Du som har eller planerar att ta ut pension antingen helt eller delvis har nu ytterligare en pusselbit som måste passa. Och undvika en skattesmäll. E55 har talat med Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionspusslet blir allt krångligare. Allt fler blandar olika sorters inkomster, som att arbeta i olika omfattning efter pensionsåldern, ta ut pension och lön samtidigt, pausar sin inkomstpension under en period eller startar eget.

Valfriheten har sitt pris – det blir svårare att hålla koll på pusselbitarna. Men du som klarar av att lägga pusslet kan slippa en impopulär skattesmocka.

MISSA INTE: ISK är inte den bästa sparformen för dina barnbarn: Expert reder ut

Jobbonärer riskerar pensionssmocka

Det skriver bland annat Pensionsmyndighetens gemensamma rapport som de gjort med Jönköpings Universitet med statistik från hemsidan Minpension.se.

Sedan ett par år tillbaka kan du som jobbar efter pensionsåldern pausa pensionsuttag som du påbörjat. Men samma sak gäller inte tjänstepensionen. Detta trots att det rör sig om pengar som du genom hårt arbete gnotat ihop på tjänstepensionskontot.

ANNONS

Ingen hejd för pension

Du har inte kunnat pausa ett uttag inom fem år från det att pengarna börjat betalas ut.

ANNONS

Du kanske går i pension året du fyller 67 år exempelvis, och får sedan ett erbjudande om ett spännande, roligt eller välbetalt jobb.

Då kan du inte stoppa dina utbetalningar av tjänstepensionen som du kan göra med din allmänna pension.

Då får du skattesmockan

Och det kan leda till skattenegativa konsekvenser för dig. Det skriver tidningen Senioren:

“Risken finns att inkomst ovanpå pension ger högre skatt”, skriver de.

Då är ett tips att dra ner på pensionsutbetalningarna, alternativt flytta dem framåt. Det gäller inkomstpensionen och premiepensionen i dagsläget. Men från årsskiftet kan man också stoppa eller förlänga utbetalningen av tjänstepension.

Men nu är det slut med det, om du spelar dina kort rätt. Från och med 1 januari har regeringen beslutat att man ska kunna stoppa pensionsutbetalningar, alternativt förlänga utbetalningstiden, även tidigare än så. Syftet är att skapa mer flexibilitet och uppmuntra till arbete efter pensionens riktålder, meddelade regeringen i somras i ett pressmeddelande.

“Genom att pausa tjänstepensionsutbetalningarna och återuppta dem senare får du generellt ett högre utbetalt belopp senare i livet”, säger Monica Zettervall till E55.

ANNONS

Arbetsgivaren får en fördel

För dig som jobbonär riskerar du en skattesmocka om du inte pausar inkomsterna.

Men arbetsgivaren har allt att tjäna på att få dig tillbaka som anställd efter året du fyller 67 eftersom arbetsgivaravgiften är betydligt lägre än när du jobbade. Då är det synd att du ska förlora på det genom högre skatter.

Så pausar du din pension

För att pausa eller förlänga ditt uttag av pensionsuttaget från inkomstpensionen och premiepensionen behöver du kontakta Pensionsmyndigheten, exempelvis på myndighetens hemsida med e-legitimation.

För att pausa tjänstepensionen behöver du prata med ditt pensionsbolag.

Bjässarna dröjer med förändringen

Vissa branscher dröjer med möjligheten att pausa tjänstepensionen, berättar Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten för E55:

ANNONS

“Vissa tjänstepensioner omfattas under 2025, andra först 2026 eller senare”, säger hon till E55.

Det gäller framförallt stora kollektivavtalade tjänstepensioner.

Inom ITP dröjer det till 1 oktober 2025, medan anställda inom kommun och landsting kan få förändringen redan den 1 juli 2025.

Privatanställda arbetare, som har avtalspensionen SAF-LO, tvingas vänta till första januari 2026 innan de kan pausa sina uttag.

MISSA INTE: Expert: Färre äldre får hemtjänst sedan pandemin

Pensioner du inte ska pausa

Om du har stor andel av pensionen i garantipension så tjänar du inte på att skjuta upp den delen. Detta eftersom den inte fylls på.

Det kan finnas olika bestämmelser för hur hög tjänstepension du kan ta ut beroende på hur gammal du är. Det kan också vara värt att undersöka innan du bestämmer dig för hur mycket, eller lite, du ska plocka ut.

ANNONS

Även bostadstillägget är en pensionsförmån du inte tjänar något på att pausa.

Läs mer om ekonomi:

ISK är inte den bästa sparformen för dina barnbarn: Expert reder ut

Pensionsmyndighetens svar – om stölderna av de dödas pension

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS