News55

Priset på fjärrvärme rekordrusar – "prischock"

Artikelbild
Heleneholmsverket i Malmö. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

Priset på fjärrvärme fortsätter att stiga kraftigt. I vissa kommuner har det ökat med över 30 procent i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

#Det här är verkligen anmärkningsvärt”, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

2023 såg Nils Holgersson-gruppen, bestående av bland andra organisationerna Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, en snitthöjning av fjärrvärmepriserna i landet på 7,8 procent.

Det var den högsta höjningen någonsin under de 30 år som man tagit fram rapporten. För 2024 är höjningen nästan dubbelt så stor – i snitt 15,2 procent.

“Vi blev själva förvånade när vi såg de här siffrorna”, säger ordförande Joachim Höggren.

Oro för framtiden

Enligt rapporten har priserna ökat med över 20 procent i 79 kommuner, och i 23 kommuner har de stigit med över 30 procent. Men det ser väldigt olika ut i olika kommuner.

I storstäderna Stockholm och Göteborg är det lägre än snittet: 12 respektive drygt 9 procent. I Malmö rör det sig om en ökning på knappt en procent.

Annat är det i stället i Åstorp kommun där priset ökat med 39 procent. I Örkelljunga rör det sig om nära 38 procent och i Hultsfred har det stigit med 33,1 procent.

ANNONS

“Årets siffror innebär ett rekord i prischock”, säger Joachim Höggren.

Han menar att fjärrvärmebolagen behöver bli bättre på att öka transparensen kring priserna och tydligare förklara för konsumenterna hur de sätts.

“Vi märker att det finns oro för fjärrvärmens långsiktighet. Fjärrvärmen har en viktig ställning i Sverige, men bolagen måste ta sig en funderare. Har man den här typen av prischocker så är det klart att man som konsument börjar fundera på om det verkligen är rätt uppvärmningsmetod.”

ANNONS

Ställa krav

Dessutom behöver politiker – både på lokal och nationell nivå – hålla bättre koll på fjärrvärmemarknaden framöver.

Politiken behöver värna konsumenternas intressen på ett tydligare sätt och det skulle man kunna göra genom att ställa högre krav på transparens.

Hur prisläget kommer att förändras nästa år är svårt att säga. På en del håll i landet har företag redan aviserat 2025 års priser.

“Framför allt är vi oroliga för de aviseringar som fler bolag gör kopplat till att de behöver göra investeringar i sina nät. Det kan ju komma mer och då kommer det förmodligen påverka priset”, säger Joachim Höggren.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS