News55

PRO Pensionären: Kräver en lagändring

Bedrägeri via mobil, bank-id och swish.
Bedrägeri via mobil, bank-id och swish. Äldre personer är mer utsatta för risken att bli lurade via okända samtal och meddelande. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 13 aug. 2024

Bankernas åtgärder för att bekämpa brottslighet genom särskilda säkerhetsinställningar välkomnas av PRO, men det är fortfarande inte tillräckligt. Inte alla känner till hur de ka skydda sig med hjälp av dessa inställningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PRO, Pensionärernas riksorganisation, vill ha till en lagändring för både brottsförebyggande åtgärder och en ny policy som tvingar banker att ersätta kunder som förlorat sina sparpengar efter att ha blivit lurade av bedragare.

Medlemmar fortfarande utsatta för bedrägerier

“Vår undersökning visar att utsattheten för bedrägerier bland äldre fortfarande är hög. Vi måste få slut på det här. Det krävs lagstiftning och rättning av bankerna för att de ska vinna tillbaka pensionärernas förtroende”, säger Åsa Lindestam, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO.

PRO kräver att bankernas säkerhetsinställningar ska vara standard för alla. Så är det inte i dag. Det är inte alla av PRO:s medlemmar som vet hur de ska använda sig av dessa säkerhetsinställningar.

Det är en väldigt utsatt grupp som bör kunna åtnjuta samma skydd som den mer insatta gruppen pensionärer. Det råder en obalans som inte borde få finnas.

Undermåligt agerande av bankerna

PRO anser vidare att bankerna agerat alldeles för lite under de senaste åren när många äldre personer blivit lurade. Bedragarna har för lätt kunnat dra nytta av den låga säkerheten kring banktjänster.

Som konsekvens av detta har PRO:s medlemmar haft rekordlågt förtroende för bankerna.

ANNONS

70 procent känner misstro och anser att de inte fått tillräckligt med hjälp. Nästan alla PRO:s medlemmar vill få till en lagstiftning som tvingar bankerna att ersätta kunder som blir lurade på sina sparpengar.

Läs också:

Missnöjet med banker stort bland pensionärer

Telefonbedrägerier: Varje sekund stoppas tre samtal

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS