News55

Spararna tog rygg på Warren Buffett i börsraset

Artikelbild
Warren Buffett sålde halva sitt innehav. Arkivbild. (Foto: Mary Altaffer/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Småspararna var klart mer aktiva än vanligt på skräckmåndagen på börsen. I turbulensen valde de svenska spararna att ta rygg på finansikonen Warren Buffett.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är väl ett tecken på osäkerheten vi har sett kring techjättarna”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Måndagen blev blodröd på börsen och småspararna köpte och sålde klart mer än vanligt.

“Sett till volym så såldes det mer. Men det var trots allt fler personer som nettoköpte värdepapper än nettosålde”, säger Frida Bratt.

Hos både Avanzas och Nordnets kunder var försvarsbolaget Saab det den mest nettosålda aktien under måndagen.

“Den har varit väldigt populär och är fortfarande upp över 50 procent sedan årsskiftet. Jag tror detta handlar om att många är nöjda och väljer att plocka ut vinsten”, säger Avanzas sparekonom Philip Scholtzé.

Jagar utdelningsaktier

Som så ofta var Investor B den mest handlade aktien och hos båda bankerna fanns den med i toppen bland de mest nettoköpta. Men även bankaktier blev populära. Swedbank A var mest nettoköpt bland Avanzas kunder.

“Det finns inga trygga hamnar direkt. Jag tror många uppfattar bankernas aktier som lite stabilare men så behöver det inte vara. Däremot är bankaktierna inte de mest riskfyllda”, säger Philip Scholtzé på Avanza.

ANNONS

“Jag tror man vill åt utdelningen som varit hög i bankaktierna. Vi ser även att andra högutdelare som Volvo och SSAB köps. Man vill säkra en avkastning på något sätt i osäkrare tider”, säger Frida Bratt på Nordnet.

Småspararna tog också rygg på affärsikonen Warren Buffett.

I helgen rapporterade flera medier att den legendariske investerarens bolag Berkshire Hathaway sålt av nästan halva sitt jätteinnehav i Apple under andra kvartalet, motsvarande 529 miljarder kronor. På måndagen återfanns Apple bland de mest nettosålda aktierna hos både Avanza och Nordnet vilket inte hör till vanligheterna.

Byter tech mot breda indexfonder

På fondsidan fanns ett flertal teknologifonder på listan över mest sålda. I stället köptes breda indexfonder. Men att folk viktar om sina portföljer mitt i turbulensen på det viset är inte något Philip Scholtzé rekommenderar.

“Det oroar mig faktiskt lite att folk gör det. Man ska inte styra om skutan på dagar det stormar som mest. Fondaffärer går heller inte igenom så fort du trycker på sälj eller köpknappen så det blir väldigt lätt att hamna fel. Då är det bättre att vänta ut stormen och kunna ta del av återhämtningen efteråt”, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS