News55

Storbritannien godkänner alzheimerläkemedel

Artikelbild
Det svenska Bioarctic ligger bakom upptäckten som lett fram till Leqembi. Arkivbild. (Foto: Martina Holmberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 aug. 2024Publicerad: 25 aug. 2024

Trots ett nej i juli från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, får nu läkemedlet Leqembi godkänt för behandling av alzheimerpatienter i Storbritannien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alzheimersjuka och anhöriga hade stora förhoppningar om att bromsläkemedlet Leqembi skulle godkännas i EU för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Men som en kalldusch mitt i sommaren sade EMA nej.

Nu får läkemedlet tillstånd i Storbritannien, för vissa patientgrupper, skriver företaget Bioarctic i ett pressmeddelande. Till exempel kommer det inte gälla för patienter med dubbel uppsättning av alzheimerriskgenen ApoE4, vilket är omkring 10–15 procent av patienterna.

Det verkar också mycket oklart om läkemedlet kommer att subventioneras av det brittiska hälso- och sjukvårdssystemet NHS.

Enligt EMA:s beslut i juli så påverkar visserligen Leqembi de underliggande orsakerna till alzheimer, men effekten var liten på patienternas symptom och sjukdomsutveckling. Hälsovinsten är inte tillräcklig i förhållande till eventuella nackdelar och biverkningar, som svullnad och risk för blödningar i hjärnan, enligt EMA.

Med ungefär samma resonemang bedömer den brittiska myndigheten Nice att läkemedlet inte kommer subventioneras.

Läkemedlet har tidigare godkänts i bland annat USA, Japan och Kina. Det svenska företaget Bioarctic, som ligger bakom upptäckten som ligger till grund för läkemedlet, har begärt en omprövning av EMA:s beslut.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS