Det här är bästa vintergrytan med möraste köttet. Perfekt till helgen. Det var inte mer än två år sedan jag upptäckte det ljuvliga köttet från oxkinder. Det ser inte så kul ut. Mörkt i färgen, och med en del synliga senor. Men så mört och gott det blir – med rätt behandling. Det vill säga: …
Vilken dramatik och vilken chock i mästerkocksfinalen på TV4 under tisdagen. Alla hade ju räknat hem Thomas Sjögren som överlägsen segrare. Så blev det inte. När Jonas Lagerström fick sju raka poäng för sin dessert, gled förbi storfavoriten på upploppet och vann – helt oväntat. Bara att lyfta på hatten. Såg du inte finalen på …
Nu får det faktiskt räcka med det amerikanska ett tag. Låt oss tänka på annat än tjocka hamburgare, flottiga donuts och annat Trump-käk och bli lite franska en stund. Jag fördjupar mig just nu i en matbok som är en hämningslös hyllning till allt det franska: “Au pif” heter den, ett uttryck som betyder ungefär ”på …
Alla som älskar att laga mat har nog känt samma sak emellanåt: nu sitter jag i en återvändsgränd. Är trött på mitt eget käk. Vill helst gå på krogen i kväll. Men krogen ligger en bit bort. Och kostar en hel del. Och det är mörkt och kallt. Så det blir ett pass vid hemmaspisen, …
Den ljuvliga prinsesstårtan är på väg att erövra USA. Till en början den amerikanska västkusten. Men givetvis klantar jänkarna till det. I det här fallet genom att ha färskost i stället för grädde i tårtan! Den amerikanska mattidskriften Bon Appétit har ätit ”svensk” prinsesstårta på krog i Kalifornien och beskriver den som ”en av de mest spännade efterrätterna …
Vilket genombrott! Den sömniga företeelsen Årets kock exploderade på torsdagskvällen i en strålande TV-sänd final med ljuvliga kåldolmar och årets programledarfynd. Årets kock har rullat på under långa tider utan att göra större väsen av sig. Organisationen bakom tävlingen verkar ha sovit sovit sig igenom de senaste åren. Men så brast alla fördämningar i går …
Ur led är tiden. Julborden bokas redan nu. Kräftor fiskas i juni. Och oktoberfesten börjar i september. Men varför inte? Det finns värre saker att uppröras över. Ta oktoberfesterna. De har inget med hösten att göra annat än att de startade den 12 oktober 1810 för att fira att Bayerns prins Ludwig gifte sig med …
En torsk i världsklass! Det är kanske vad jag minns allra bäst av två intensiva dagar i Göteborg. Och konstigt vore det väl om inte fiskets huvudstad skulle leverera… Jag trängdes med runt 10 000 andra på bokmässan i Götet i helgen. Kollade som vanligt in årets utbud av matböcker. Trevlig och innehållsrik mässa, men …
Dags att summera odlingsåret 2024. Det blev en (1) morot. Kolla på bilden, visst är den fin! Undrar varför man går på skördedrömmarna år efter år? Är det nån urgammal, nedärvd dragning till det agrara, det jordnära, våra förfäders förankring i myllan? Eller alla trädgårdsmagasin, odlingsprogram på TV och fröpåsarnas förföriska bilder? Och varför blir …
Mera tårar och mindre mat ser det ut att bli i årets Kockarnas kamp. Låter det som om jag är missnöjd? Nej, tvärtom. Starten i går kväll var ju en riktig höjdare! Ett gäng av Sveriges främsta kockar har TV4 lyckats skramla ihop till den efterlängtade serien Kockarnas kamp, premiär på tisdagskvällen. Och de levererade, …
Ljuvliga äpplen som översvämmar trädgårdarna i år. Kan man få för många äpplen? Nej! Här är några trevliga varianter att prova om man har en massa äpplen över. Waldorfäpplen: En förenklad version av den klassiska waldorfsalladen. Blanda god majonnäs med strimlor av äpple och rostade och lätt saltade valnötter och några droppar citron. Ät den inom …
Trodde aldrig att jag skulle skriva något positivt om en ren skräpprodukt – men vad tusan, måste man verkligen försöka vara perfekt jämt? Titta på bilden! Den här ”färska” finska marmeladen borde man inte rekommendera till någon, allra minst till barn. Den innehåller inte en enda ingrediens som kan räknas som naturlig, möjligen undantaget sockret. …
Äntligen finns alla potatissorters kung i affärerna: den ljuvliga mandelpotatisen! Hemma använder vi den till allt: kokt, rårakor, mos, pommes frites, gratäng, potatissallad… All potatis har varit ett sorgligt kapitel hela året. Ofta har den varit fläckig, osorterad, smaklös – och fruktansvärt dyr. Och mandelpotatisen har varit helt försvunnen ur butikerna i ett halvår. Men …
I dag firar vi en av de godaste korvarna: bratwurst. En läckerhet från 1300-talet. Det är World Bratwurst Day, vem som nu kommit på det. Antagligen ett kommersiellt jippo, men korven är som sagt jättegod. Hos mig väcker den ungdomsminnen till nytt liv. För många år sen öppnade kocklegendaren Bengt Wedholm restaurang Muntergök i Stockholm, …
Något premiärlejon är jag inte, men för kräftor och surströmming, som startar sina bejublade säsonger i dagarna, rullar jag gärna ut röda mattan. Men det finns betänkligheter med både kräftpremiären i torsdags och surströmmingen nästa vecka. Kräftorna först: det är ju knappast någon ”riktig” premiär. Förr var starten den 8 augusti, numera får insjökräftor fiskas …
Oj, vilka spännande saker som jag just fått veta: Hemligheten bakom Casanovas förförelsekonster, ett osvikligt (?) botemedel mot baksmälla, att Winston Churchill i stort sett aldrig var nykter och om sardinsmörgåsen som Marlene Dietrich inte klarade sig utan! Sommar är bokläsartid. Själv förgyller jag sommardagarna just nu med en alldeles underbar liten bok av Charlotte …
Det här är en av de godaste soppor jag ätit. Nånsin. En soppa på musslor, avnjuten nästan vid kanten av den blåa Atlanten. Len och smakrik på en gång, fyllig och lagom krämig. Lugn, du ska få receptet! Jag var i Lysekil i veckan och ville inte missa den relativt nya Musselbaren nere i hamnen. …
Vilken sallad är egentligen bäst? Caesarsallad, potatissallad, waldorfsallad, salade nicoise – nu i sommargrönskan är det högsäsong för såna världsberömdheter Men vilken är egentligen den godast av dessa underbara sallader? Jag röstar på den franska och drömmer att jag sitter på en strandservering i Nice med ett glas riktigt kall rosé och en skål med …
En skål för Ukraina! Ja, jag menar så här: ska vi ändå höja en bägare så låt oss samtidigt stödja det krigsdrabbade Ukraina. Jag skrev förra sommaren om det goda ukrainska lagerölet Obolon som på kort tid blev en succé på Systemet. Vi köper det ofta, tycker att det är härligt friskt och läskande i …
Julgrisen, nyårshummern och påskharen får ursäkta, men frågan är om något slår midsommaren som ljuvlig mathelg? Primörerna är färdigvuxna, strömmingen lekmogen och romstinn (men mer och mer sällsynt, dessvärre) och jordgubbarna stora, mogna och saftiga. Dessutom kan man sitta ute och äta. Förhoppningsvis. Det ska i alla fall mycket regn och kyla till för att …
Måste erkänna att jag inte trodde ett dugg på henne från början. Men Tone Sekelius vann Sveriges Mästerkock VIP i TV4 – och gjorde det av allt att döma helt rättvist. Tanken att plocka ihop ett gäng kändisar med varierande lyskraft till att tävla i matlagning kunde lätt slutat med en kraschlandning. Men där hade …
Svenska jordgubbar – ja tack. Men – som jag tjatar om varje år – tänk om man kunde få tag i ekologiska! Jordgubbar är hårt besprutade, eftersom de är extra mottagliga för mögel och skadedjur. Men de svenska lär vara något mindre besprutade än andra. Dessutom smakar de mer. Möjligen har jag fel, men intrycket …
“Kan du förklara varför inte fler svenskar kommer till oss?” Säger en estländska som jag träffar i Tallinn. Det kan jag förstås inte. Särskilt inte efter en matresa till det som faktiskt är den huvudstad som ligger närmare Stockholm än alla andra, hur många har tänkt på det? Tvärs över Östersjön, bara 38 mil bort. …
Tur att man har en blivande kallskänka som barnbarn. När jag satt och surade över tomma abborrnät på landet piggade 7-åriga (snart 8) Penny upp sällskapet med goda och vackra – rentav lyxiga små aptitretare. Det skulle bli abborrmiddag, det hade vi bestämt. Så farfar, barn och barnbarn la ut nät för första gången på …
Bred smör på en brödskiva. Lägg på rödbetssallad och några delade köttbullar. Så ska seniorer lära sig laga mat enligt en kokbok som jag fått i min hand. -Tror de att vi äldre är helt bakom flötet? undrade jag först. Nu, när jag läst Kokbok för seniorer ber jag att få ta tillbaka. Man får …
Många blir lyriska nu när sparrissäongen är inne. Allra mest lyrisk blir den legendariske stjärnkocken och krögaren Norbert Lang. Han gläds åt att få dela med sig till News55 av sina bästa recept på den läckra delikatessen – så häng med här! Norbert dyker regelbundet upp där det finns sparris i säsong: på gästspel, på …
Det bästa i premiären av ”Sveriges mästerkock VIP” i TV4 i går var inte maten utan Maria Montazamis tårar. De var så äkta och rörande att de nästan blev mina egna. I en tid när det skvalar non stop i alla TV-såpor – och ibland verkar gråten nästan vara inskriven i manuset – var det …
Hej ungar – vet ni vad lapskojs är? Det skulle förvåna om dagens barn och barnbarn svarar ja på den frågan. Måltidsforskaren Richard Tellström har dragit igång en enkät på Facebook om alla gamla skolmatsalars paradrätt. Och jösses vad den engagerar, det hade jag aldrig trott! Lapskojs är alltså, kort uttryckt, trådiga köttbitar i potatismos, …
Den gamla debatten om dricks blossade upp (igen) i veckan som gick. Orsak: nu frågar krogarna inte längre om du vill betala dricks - utan hur mycket.
Att nyttig mat vara så lyxigt god!
Fick ett tips som ger underbara chokladmuffins, krispiga på ytan och saftigt mjuka inuti. Kolla här!
Hej matvän! Om du inte brukar läsa kultursidor, så börja nu! Där pågår en stimulerande fajt om krogrecensioner med både pajkastning och kniv och gaffel som vapen.
I dag dök ett efterlängtat paket upp på posten: Fyra kilo ekologisk avokado direkt från odlingarna i Spanien! Rena lyxen...
Vi har en "ny" köttfavorit: oxkinder. Långkokta smälter de i munnen och smakar underbart. Och inte minst viktigt är att priset är hyggligt!
Knäckebrödet kommer att överleva mänskligheten!
Exakt så här ska skreitorsken lagas – med ett tilbehör som är himmelskt!
Förra krönikan om den kanariska restaurangvärlden var lite gnällig. Nu fokuserar vi på det som är bäst - här är några toppar!
Tur att solen lyser jämt här på Gran Canaria! För de strålande krogupplevelserna lyser än så länge mest med sin frånvaro...
Årets matbluff är utsedd - men den är bara en av säkert tusentals bluffprodukter!
Tack och lov att det finns föreningar och enskilda som håller lite koll på livsmedelsindustrin!
Är det jättepopulära godiset miljövänligt - eller tvärtom?
Det har blivit hög tid att summera matåret 2023. Här är årets toppar och floppar!
Den goda julmaten kräver ofta flera dagars förberedelse. Men den goda hemmakryddade snapsen fixar du lätt på ett dygn!
Det här är rolig läsning - men många av recepten skulle jag inte våga mig på...
Kockarnas kamp i TV4 blev ett blodigt äventyr för Danyel Couet. Han skar av sig halva knogen när det skulle hackas lök vid ett tidigare tillfälle. Men han vann finalen mot Daniel Müllern med god marginal. Jag undrar bara: var fanns själva maten i finalen?
Förpackningar kan göra en vansinnig. Det här är mitt senaste hatobjekt.
Med läckra matklassiker kan man leva längre och bättre - och hjälpa forskningen om prostatacancer.
Ohoj, kapten Findus, nu får du nog lov att knalla ner till kabyssen och ta skeppskocken i kragen!
På lyxrestaurang i Paris – låter det inte ljuvligt...?
Det här är en dröm: den lilla, gamla, klassiska franska bistron med sina rutiga eller vita dukar, linneservetter, träpaneler och speglar och framförallt härlig, hemlagad husmanskost. Jag vet var den ligger. Häng med dit!
Ett antal år av längtan är över: nu har en ny resa till Paris äntligen blivit verklighet. Följ med på några dagars matrally i en av världens största gastronomiska huvudstäder!