Chokladbollens dag i dag! Den firar vi visserligen många andra dagar också. Men jag har mycket bestämda åsikter om hur den goda bollen ska göras. Och ett knep för att göra den lite nyttigare...
Bästa och nyttigaste chokladbollarna!

Mest läst i kategorin
Chokladbollar är underbart, eller hur! Men på den här bilden, från ett konditorifönster, är det ett fel, hävdar jag bestämt, gissa vilket:
De är rullade i kokos. Löjligt, säger jag. Det ska vara pärlsocker! Kokosen växer i munnen och förstör upplevelsen.
Vidare gör jag numera chokladbollarna med honung i stället för socker. Mycket nyttigare – och minst lika gott. Honungen påverkar inte blodsockret på samma sätt som socker och har dessutom vissa antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, enligt sakkunskapen.
Och man behöver inte ta så mycket honung, den upplevs som sötare än socker.
Alltså: havregryn (så gott att jag kan äta det direkt ur påsen…), smör (rejält), kakao (inte för mycket, kakaon ska inte slå ihjäl alla andra smaker) och lite honung. Prova och känn dig fram till rätt mängder. Blanda väl, rulla bollarna i pärlsocker. Ställ in i kylen.
Sen blir eftermiddagsfikat en högtidsstund. Och var och varannan dag blir chokladbollens dag.