Tomaterna är på topp nu och ett tag till. Och visst är de en ren gudagåva?
Högsäsong nu, läs tomatdrottningens bästa tips!


Mest läst i kategorin
Får jag presentera Tomatdrottningen?
Hon heter Irma och har ett litet hobbyväxthus som just nu är sprickfärdigt av underbara tomater – knallröda, gröna, gula, svarta (!) och lila.

Inte nog med det, på terrassen och i trädgården trängs tomatplantorna, så att man nästan får slå sig fram. För en som själv aldrig lyckats odla nånting, är det fascinerande att tänka att allt detta emanerar från bara några fröpåsar.
Egenodlat är förstås oslagbart. Ekologiskt, biligt – och SÅ gott!
Men helt enkelt är det ju inte. Massor av jobb och tid ligger bakom. Plus ett brinnande intresse. Här kommer några tips och recept från tomatdrottningen – men först några råd till den som blir sugen på att fösöka odla egna (jag har provat utan framgång men får lust att göra ett försök till nästa år):
Att odla tomater handlar om lång väntan och mycket tålamod!
1. Så inte fröerna för tidigt. I mitten av mars är lagom, annars räcker inte dagsljuset till och man får långa rangliga plantor. Ställ plantorna i ditt ljusaste fönster.
Plantera om vartefter plantorna växer. När det har blivit tillräckligt varmt ute är dags att plantera om dom i sina slutliga krukor och avhärdas, helst i vandrande skugga.
2. Håll koll på nattemperaturen, skydda plantorna vid risk för frost.
3. Njut nu av din fina skörd!
Får man såna mängder tomater som vår drottning gäller det såklart att hitta på olika sätt att använda dem i matlagningen. Här är några av hennes bästa recept, och låt oss börja med en tomatröra som passar till mycket: kyckling, fisk, kött eller på en bruschetta:
Tomatröra (semitorkade tomater)
Sätt ugnen på 75˚
- 1,5 – 2 kg tomater (Om du inte odlar egna så går det bra med tomater från affären. De blir goda tack vare att vätskan dunstar bort i ugnen och tomatsmaken koncentreras.) Passa på när de svenska kvisttomaterna är som bäst.
- 1 gul lök
- 4-5 hackade vitlöksklyftor
- 1-2 msk flytande honung
- 0,5 dl olivolja (ta nu en som är riktigt god)
- 2 tsk salt, gärna himalayasalt
Dela tomaterna och skär bort fästet, skär sedan klyftor av tomaterna och lägg dem på en ugnsplåt med snittytan uppåt.
Hacka lök och vitlök och fördela över tomatklyftorna.
Ringla flytande honung och olivolja över tomaterna, strö över timjan och salt.
Kör tomatröran längst ner i ugnen. Om du inte har varmfläktsugn, sätt något mellan luckan och ugnen så att ångan kan komma ut, t. ex. en träslev.
Låt tomaterna torka så att det mesta av vätskan försvinner. De ska fortfarande vara lite sega/halvtorra. Räkna med att det kan ta mellan 6 och 9 timmar, beroende på hur stora tomatklyftorna är.
När röran är klar, låt svalna och frys in.
VIKTIGT! Förvara inte röran i kylskåp p.g.a att det kan utvecklas botulism när vitlök i olja förvaras i vanlig kyl.
Ett exempel på hur röran kan användas i en läcker kycklingrätt:
Baconlindad kyckling med tomatröra och ost.
Sätt ugnen på 225˚
Fyllda kycklingfiléer:
- 4 kycklingfiléer
- Salt och peppar
- 2 paket bacon
Fyllning:
- 1 dl finhackad tomatröra
- 1 finhackad bananschalottenlök
- 150 g fetaost
- 1 dl riven västerbottenost
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 msk honung
- salt och peppar
Pensling:
- Barbecuesås, gärna med hickorysmak
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig konsistens. Salta sparsamt eftersom fetaosten oftast är ganska salt.
Skär upp kycklingfiléerna men låt dem sitta ihop så att de bildar en fjärils form. Banka ut varje ”fjäril” lite försiktigt
Salta och peppra lätt.
Fyll filéerna med röran. Vik ihop och linda in dem med bacon. Använd 2-3 baconskivor till varje.
Lägg filéerna i en ugnssäker form, sätt i en ugnstermometer i en av filéerna. Pensla med barbecuesåsen.
Kör kycklingen till 67˚ och låt vila under ugnsfolie i 10 minuter.
Servera med kokt mandelpotatis och grillade haricots verts.
Grillade haricots verts.
Fräs bönorna i smör lite lätt. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och lite salt. Stek några minuter till men se till att bönorna inte blir överstekta. De ska fortfarande var lite spänstiga.

Tomatdrottningen bjuder på ett recept till, där tomatröran ger fin smak:
Marinerad kycklingfilé
- 4 kycklingfiléer
- rapsolja till stekningen
- salt och peppar
Marinaden
- 2 dl finhackad tomatröra
- 1 dl olivolja
- 0,5 dl balsamvinäger
- 0,5 dl vatten
- 1 msk flytande honung
- 2-3 pressade vitlöksklyftor
- 0,5 dl hackad basilika (fryst är toppen)
- svartpeppar, salt
Gör så här:
Värm ugnen till 225° och se till att den är riktigt het innan du sätter in
kycklingen.
Krydda filéerna runt om med salt och peppar.
Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme tills de har fått fin färg.
Lägg filéerna i en ugnsform, stick in en ugnstermometer.
Ta ut kycklingfiléerna när termometern visar 67˚.
Täck med folie, låt vila i 15 min.
Marinaden
Blanda alla ingredienser till marinaden. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha mera syra, smaka av med mer vinäger. Alternativt om det är för mycket syra, smaka av med mera vatten.
Slutligen: Skär kycklingfiléerna i diagonala skivor.
Varva kyckling och marinad. Ställ i kylskåp och helst stå över natten.
Servera med en krämig potatisgratäng eller med surdegsbröd.
Bara fantasin sätter gränser när det gäller tomaträtter. Och ibland är det enklaste bland det godaste. Som att lägga tjocka skivor av en god tomat på hårt eller vitt bröd eller varför inte en limpskiva, salta och peppra och äta rakt av. Hur gott som helst.
Smaklig tomathöst!
