Påsklyx: första svenska störkaviaren

En liten fördel med att sitta i karantän: man sparar pengar. Har man sparat ihop till något riktigt lyxigt i påsk, kanske det här kan vara helgens höjdare: Svensk "rysk" kaviar!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Jättelika fiskar av den 300 miljoner år gamla arten stör simmar sen några år i bassänger i ett tidigare pappersbruk i Strömsnäsbruk, vid E4:an i Småland. Där skördar nu för andra året i rad stockholmaren, civilingenjören och entreprenören Torbjörn Ranta och ett gäng kompisar till honom det svarta guld som störens rom kallas.

Det är världens dyraste och mest exklusiva livsmedel, som kan kosta uppemot 100.000 kronor kilot. Den svenska varianten ligger på c:a 20.000. Det blir 400 pix för en 20-gramsburk.

Hittills har man ingen jätteproduktion. Stören, som importeras som yngel från Lettland, behöver växa i sex år innan man kan klämma ut kaviar ur den. Men i slutet av april kommer Torbjörn & c:o att få fram ungefär 40 kilo. Målsättningen de närmaste åren är att producera runt 1.000 kilo per år.

Jag har provsmakat den svenska “ryska” kaviaren Den finns i två versioner: en som är pastöriserad för att hålla i minst sex månader, och en med kortare hållbarhet. Den senare ger jag betyget utsökt. Smörig, nötig, djup och frisk havssmak.

Och under vår levnads hittills märkligaste påskhelg kanske 400 kronor kan vara rimligt för att man ska få njuta ett tag och glömma ni-vet-vad…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons