Så här ska seniormaten bli bättre!

Nu har alla som lagar mat åt svenska seniorer fått en blåslampa i baken: matbibeln White Guide satsar på seniormaten. Och alla som klagar på usel mat på äldreboenden och vårdhem: kolla här så bra den kan vara - också!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Förmodligen är skillnaden enorm på bästa och sämsta seniormaten. White Guide fokuserar på den bästa men har än så länge, i 2016 års utgåva, mest skummat på ytan – man har bara kunnat och hunnit inspektera ett mindre antal av alla matställen. Nästa år ska det bli många fler.

Det tackar vi för!

För att ta fram de goda exemplen är naturligtvis den säkraste vägen till bättre mat för gamla. Maten är i vissa fall det enda roliga som återstår i ett långt liv.

Så här fint kan det vara:

006

Torskrygg med morotspuré och gremolatavinägrett – “kanske den vackraste och mest välsmakande anrättningen vi fått på ett seniorboende i år” skriver White Guide.

Den lagades på Hagalidsgården i Västerås. Och fisk verkar flera seniorkockar vara bra på. På Tubberöds äldreboende på Tjörn, vinnare av priset “Årets seniormåltid”,fick matgästerna välja mellan saftig lättstekt lax med smörig hollandaisesås och torsk med vitvinssås den dag guiden var på besök. Dessutom fanns det färska svenska räkor, donerade av den lokale fiskhandlaren med motiveringen “de äldre ska ha det lite gött”. Toppen!

Årets seniormåltid är är en av klasserna i nya White Guide Senior. De andra är Årets seniorkock, Årets boendechef, Årets stjärna och Årets supernova. Sveriges bästa seniorkock ska vi träffa här i bloggen vid ett senare tillfälle, hon finns så nära att jag hoppas få hälsa på henne inom kort. Hon heter Karoline Nordefors och är både kock och undersköterska, vilket låter som en lysande kombination på ett äldreboende (Stocksundsgården, Danderyd).

Initiativet att belöna personerna bakom bra äldremat är förstås utmärkt. Även om de äldre bara får tredjedelen så mycket uppmärksamhet som de yngre; White Guide Junior omfattar 167 sidor i nya boken, seniorerna får bara 57 (!).  Men det ska bli bättre nästa år, då lovar guiden att utöka bedömningarna för äldre och uppmanar fler äldreboenden att höra av sig och berätta om sina matambitioner.

Det är bra! Heja!

005

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons