News55

Aina Bergvall: Därför förtjänar äldre gratis vaccin

Artikelbild
Arkivbild: TT
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 juli 2022

Det blev dags för spruta nummer fyra i beredskapen som ska hålla covid-19 borta från min kropp. När sticket var avklarat (det är ju ett ögonblicks verk, tänk att det går så snabbt och är så enkelt!) kastade jag ur mig en fråga som legat och gnagt i mitt huvud riktigt länge: Kan man få vaccin mot bältros också, här och nu? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nej det kunde man ju inte. Bältrosvaccin är inte gratis, som medlen mot covid och influensa. Men sköterskan sa medan hon satte plåster på mitt osynliga stick att hon verkligen rekommenderar alla att ta den sprutan också. Hon hade haft bältros och det var inget hon önskar sin värsta ovän, sa hon med en rysning. Samma sak har jag hört av andra drabbade: stora utslag och brännande smärta som inte går över, smärta som inte ens går att beskriva i ord. Vanliga värktabletter hjälper inte. Ju äldre patienten är, desto större är risken att besvären sitter i längre – den som har riktig otur kan få konsekvenser som sitter i livet ut. 

Allt det där har man ju hört. Och jag har nog pratat om att ta de där sprutorna i ett par år, minst, utan att det har blivit av. Faktum är att prislappen känts avskräckande, trots att vaccinet både skyddar mot smittan och dessutom lindrar symptomen om man ändå drabbas.  

En dos av Shingrix, det nyare vaccinet mot bältros som de flesta rekommenderar och som påstås ge ett drygt 90-procentigt skydd, kostar någonstans kring 2500 kronor. Eftersom två sprutor krävs blir kostnaden alltså det dubbla. Vilket för somliga är en summa som varken gör till eller från. Medan andra får ta sig en allvarlig funderare: har jag verkligen råd eller ska jag chansa på att jag klarar mig ändå? Väldigt många chansar och använder sina pengar till annat som man bedömer som mer livsnödvändigt, mer akut.  

Samtidigt ser vi marknadsföringen: alla 55+are bör verkligen se till att vaccinera sig mot denna lömska åkomma. (Bältros kan bara drabba den som en gång haft vattkoppor och sedan möter det viruset igen.)   

Inte mindre än 30 000 personer får enligt Folkhälsomyndigheten bältros varje år i Sverige. Deras vårdbehov varierar, den som träffar läkare och får sin diagnos snabbt kan klara sig bättre, medan den som kommer till doktorn senare kan bli en patient för en lång tid och därmed också en kännbar kostnad för samhället, en kostnad som klart överstiger priset för (det i och för sig dyra) vaccinet. 

Därför är det väl självklart att äldre personer borde erbjudas gratis vaccin mot bältros, precis som med säsongsinfluensa och lunginflammation. Det har gått sex år sedan Sveriges två största pensionärsorganisationer, PRO och SPF, gick ut gemensamt med kravet på att Sverige ska införa ett vaccinationsprogram för äldre som innehåller samma vaccinationer som exempelvis ges i Storbritannien, mot influensa, lunginflammation och bältros.  

Någon sorts utredning pågår i ärendet, startad av Folkhälsomyndigheten 2018, men behöver man verkligen tveka när allt tyder på att alla skulle tjäna på att göra vaccin mot bältros gratis för samtliga äldre som vill ha det?  Gör det NU!  

ANNONS

För egen del hoppas jag klara mig. Visst hade jag kunnat ha roligare för de där pengarna. Men det kan inte hjälpas. 

Om en månad ska jag ha den andra dosen, för att vaccinet ska ha full effekt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS