News55

Här är bördan jag vill slippa

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 mars 2021

Låt mig vara tydlig på direkten: detta handlar inte om munskyddens eventuella effektivitet i kampen mot coronaviruset i alla dess varianter. De lärde lär fortsätta tvista om det, medan de lämnar somliga mindre övertygade än andra, så kommer det nog också fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu förväntas man ändå ha ett, i alla fall om man dristar sig till att åka kommunalt eller gå in och handla mat i närbutiken.

Det här handlar enbart om de negativa effekter munskydden har på mig och min omgivning.

För allt avståndstagande till trots: hittills har man kunnat identifiera mötande bekanta på den dagliga promenaden, vi har utbytt en vänlig hälsning, skickat iväg ett leende på en och en halv meters eller rent av två meters håll.

Nu möter jag folk som jag känner men inte känner igen, eftersom halva ansiktet är täckt. Saknar de leenden jag ändå tror finns där bakom det veckade papperspartiet. Upptäcker att jag (som hör bra) inte uppfattar vad folk säger, vare sig live eller exempelvis i tv-intervjuer, eftersom all läppläsning är omöjliggjord. Förblindas av imman som blixtsnabbt lägger sig på mina glasögon. Måste alltså ta av mig dem, och det fattar ju vem som helst vad det betyder för en människa som haft glasögon sedan sju års ålder. Jag går in i dimman, i ordets sanna bemärkelse.

Att gå miste om alla dessa leenden som faktiskt skänker viss livsglädje är en förlust vi verkligen inte behöver i denna kontaktlösa tid.

Någon påpekar att användningen av munskydd minskar behovet av läppstift, eftersom ingen ser om munnen är vackert rubinröd eller målad i mer kallrosa ton. Man får anta att det ska tolkas som något positivt …? Samtidigt har munskydden blivit en lockvara: jag köpte femtio i en låda för 229 kronor, bara för att dagen efter upptäcka en likadan förpackning för 99 spänn. Sådant kan också få en att grina illa – det gör ju inget, för det syns förstås inte heller…

Lägg därtill att det verkar som om de flesta inte alls hanterar de där skydden som experterna förklarat att man måste för att de ska kunna ha någon effekt.

När vi pratar om saken får jag höra, att man kan komma långt med leende ögon. Jo, för all del, det kan man åtminstone i dansbandsvärlden, i alla fall om de är guldbruna, men det är faktiskt inte att lita på. Kombinera munskyddet med stora solglasögon och du är perfekt utrustad för att råna vilken bank som helst, under förutsättning att du kan hitta ett kontor där de fortfarande hanterar kontanter.

ANNONS

Jag ber en stilla bön: befria oss från munskydden! Så att vi får det livsnödvändiga leendet tillbaka!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS