News55

Hon hade åsikter om det mesta

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 29 jan. 2021Publicerad: 29 jan. 2021

Det blev ofta lite stormigt och högljutt när Annette Kullenberg dök upp. Hon hade åsikter om det mesta och var mer än villig att dela med sig av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I åratal gjorde hon det bland annat som krönikör i Aftonbladet, där hennes skarpa penna åtminstone för mig länge utgjorde en anledning att köpa tidningen. Så kom hon ihop sig med ledningen och tackade för sig. Den konflikten slutade i Stockholms tingsrätt, men tidningen vann. Fast Annette Kullenberg dök förstås upp igen, i andra kanaler, bland annat i huvudkonkurrenten Expressen. 

Hon skrev en rad böcker, både fakta och fiktion. Två av sina stora idoler – murvlar som som själv -porträtterade hon i bokform: August Strindberg och Marianne Höök. ”Överklassen i Sverige” väckte debatt. Och debatt var något som Annette Kullenberg gillade. Hon ställde gärna upp i tv-sofforna, retade inte sällan gallfeber på den som inte tyckte som hon. Hennes speciella röst hjälpte henne att göra sig hörd när det blev stimmigt i studion: hon hade minsann inte ställt upp för att bli nedtystad! 

Annette Kullenbergs hjärta klappade lite extra för Latinamerika, där hon bodde och arbetade en tid. Hon talade både spanska och portugisiska (och flera andra språk) utan problem. Vi pratade om vårt gemensamma intresse för tango, så som den såg ut i Buenos Aires. Vinet och köttet i Argentina älskade vi båda. Hon uttryckte gärna sin uppskattning av latinamerikanska män.  Läpparna lyste röda, lika röda som de välmanikyrerade naglarna. Rött var också håret (oftast). Och hon tvekade inte att klä sig i päls, äkta päls. Tyckte smycken som syntes tillhörde livets glädjeämnen. Roades av kul kläder. Gillade att mingla, gärna med ungdomar. 

Den som ville ha bevis för hennes (allmän)bildning kunde konstatera att hon vann På spåret 2001, tillsammans med journalistkollegan Jesper Aspegren. I botten hade hon en fil mag från Uppsala.  På 90-talet innehade hon i tre år den prestigefyllda posten som ordförande i Publicistklubben. 

När hon skulle vara gäst i en talkshow jag basade över kom hon farande, på topphumör. I handen en ganska stor väska. 

-Oj, har du tagit matsäck med dig? sa jag. 

-Inte alls, det här är min sminkväska! 

För ingen annan skulle sminka henne, åtminstone inte den gången.  

ANNONS

Annette Kullenberg var begreppet  ”Kan själv” personifierat. En suverän skribent, en stark och egensinnig kvinna som visste vad hon ville, berättade det – och tog för sig. 

Hon avled i Portugal, i ett klimat hon föredrog så här års framför det svenska. Annette Kullenberg fyllde 82 år bara ett par veckor före sin död. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS