Så blev hatet en del av den amerikanska vardagen

MIAMI 20201005 Just nu pågår en intensiv dragkamp om de amerikanska kubanerna, en liten men inflytelserik väljargrupp som kan bli avgörande i USA:s presidentval. När Demokraternas presidentkandidat Joe Biden talar på ett gym under en motorväg i Miamistadsdelen Little Havana uppstår hög ordväxling mellan Domenic Sanfana, pensionär som är född i New Jersey av kubanska föräldrar, och Zonia San Martin, som är född i Kuba och arbetar som narkossköterska, säger att hon älskar det kapitalistiska USA och att ingen vill ha den socialism och laglöshet hon hävdar att Demokraterna står för. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Det råder en hatisk stämning i den annars glättade amerikanska vardagen.

Carl-Ingemar Perstad

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

(Cape Coral, Florida)

Lokalnyheterna i TV rapporterar hur någon rivit sönder Biden-plakat i en trädgård framför en villa. Ingen stor nyhet kan det tyckas men i ett land där den egna tomten är fredad och man riskerar att bli skjuten om man kommer objuden är det stort. Att förstöra ett valplakat kan dessutom kosta fängelse efter det anses inkräkta på grundlagen om åsiktsfrihet. 

I livsmedelshallen blir de spända nerverna inför valet än tydligare. Stora skyltar uppmanar alla att ha ansiktsmask för att minimera covid-smittan. Men långt ifrån alla följer uppmaningen. Anledningen heter Donald Trump. När han demonstrativt tog av sig masken på trappan till Vita Huset blev det en signal till trogna anhängare att följa hans exempel.  

Och bär du mask kan du räkna med att uttittad och att en del blänger på dig. Det anses nämligen vara bevis att du inte stöder presidenten i valet. Och i en valrörelse där lögner, halvsanningar och fake news dominerar behövs inte mycket för att sätta känslorna i svallningen och vanligtvis artiga och belevade amerikaner blir som förvandlade.

Det känns befriande att en stund varje kväll titta på svenska TV-nyheter och den nyanserade bild man är van att få serverad. Flera av de stora networken som FOX gör ingen hemlighet av att deras kvällsankare är rekryterade för sin politiska uppfattning. Och följer du enbart en kanal upptäcker du hur snabbt man riskerar att bli indoktrinerad och får en helt förvrängd bild av verkligheten.  

En som satt i system att använda TV-kanalerna till sin egen fördel är Trump. När han vet att något negativt ska presenteras om honom, t ex hans ekonomi, läcker Vita Huset det som fake news redan innan fakta presenteras. Gång på gång har han bevisat att metoden fungerar och hans anhängare får ytterligare argument för att vi journalister bara är en bunt lögnare. 

När vi fick en ny granne och jag på hans fråga svarade att jag är journalist drog han ned mungiporna och kommenterade att: ”det är inget att skryta med”. Och när sonen Vincent skulle plugga journalistik på universitetet i Tampa blev han bestämt avrådd av en god vän på vars basebollmössa det stod ”Trump For All”.

Att de båda som fightas om att få bo i Vita Huset nästa fyra år inte är några ungdomar precis verkar inte vara negativt. Kanske för att man i USA är vana att seniorer jobbar långt efter vår svenska pensionsgräns. För många är det den bistra ekonomiska verkligheten som gör att pensioneringen förblir en dröm. 

Dolores i järnaffären här i kvarteret fyller snart 85. Men hon jobbar hela dagar även om hon pustar ibland när hon ska lyfta något tungt. Hon berättar att hennes man är långtidssjuk och behöver dyr medicin. Enda chansen att klara den ekvationen är att Dolores fortsätter att arbeta.

Ingen av de båda presidentkandidaterna kan väl direkt säga sig vara unga eller ens medelålders. Men här i USA är man sedan länge vana vid äldre statsmän. Personligen tycker jag Ronald Reagans dräpande kommentar till motkandidaten Walter Mondale i presidentvalet 1984 säger det mesta. På frågan om Reagan var för gammal att bli president, han var då 73 år, svarade han Mondale:

Jag lovar att inte utnyttja din ungdom och därmed bristande erfarenhet mot dig i valrörelsen!  

Jublet visste inga gränser och Reagan vann en jordskredsseger över Walter Mondale, som förresten var 56 år, om jag räknat rätt.

Men det är inte bara statsmän som har de grå tinningarnas charm. Nyhetsankaret Dan Rather, nu 89 år, har lämnat de dagliga sändningarna men är ofta gäst i CNN. Leslie Stahl är vad jag vet enda journalist som fått president Trump att ilsken lämna studion mitt under en TV-inspelning. Hon är heller ingen duvunge. Varken som nyhetsankare eller på personbeviset där det står att hon blir 79 i december. Grattis Leslie och 60 Minutes!

Annons

Annons

Carl-Ingemar Perstad
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons