Så tog vi Sven Wollter till våra hjärtan

Sven Wollter är död. Så sorgligt. Så tomt det blir på den svenska scenen.

Aina Bergvall

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Han blev ännu en siffra i covid-statistiken, den vi så gärna skulle vilja slippa. Men Sven Wollter kommer vi att minnas med glädje. Alla fantastiska roller han gjort! Ta bara två, en tidig och en sen: Rasken i tv-serien efter Vilhelm Mobergs roman, en serie som hade premiär 1976 och blev hans stora folkliga genombrott. 2001 var han Martin i “En sång för Martin”, om den framgångsrike mannen som går in i demensdimman. Ingen gick oberörd ut ur biosalongen efter den. Det blev dessutom den sista filmen som hans mångåriga partner Viveka Seldahl medverkade i. 

Vi såg honom också i Beck-filmer. I rader av roller på scenen både i Stockholm, Göteborg och Luleå. Han var öppen för alla sorters teater, politisk, Shakespeare och buskis, gjorde exempelvis rollen som pappa till den tokiga Sally i en humorserie i tv tillsammans med Maria Lundqvist. I långfilmsversionen av “Solsidan” var han en nedtonad far/farfar/svärfar som var lätt att tycka om.

Men på hans meritlista dessutom fantastiska bokinläsningar (Lady Chatterleys älskare fick extra sensualitet tack vare Wollter), superengagerade debattinlägg från vänsterkanten, spännande intervjusvar som i Ekots söndagsintervju för något år sedan. Att han dessutom röstades fram som Sveriges sexigaste karl i mitten av 80-talet ska vi väl inte heller glömma bort … det var inte oförtjänt, fast han lär själv ha blivit måttligt glad över utmärkelsen.

Sven Wollter var en stor stjärna. Hans röst kändes igen direkt, hans lätta Göteborgs-accent blev ofta ett plus. Han hade humor i blicken och en räv bakom örat. Han blev 86 innan coronaviruset kom ikapp honom och släckte stjärnan.

Annons

Annons

Aina Bergvall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons