News55

Varför räcker det inte med ett "välkommen"?

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 11 jan. 2021Publicerad: 11 jan. 2021

Vi känner till att jordens medeltemperatur går upp, sakta men säkert, trots Paris-avtal om miljön. Det är illa. Men när blev också det lilla ordet "välkommen" så himla mycket varmare? Alltså: "Varmt välkommen". Det är inte heller bra!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Varmt välkommen” säjer nyhetsankaret innan hen raskt berättar om den ena ruskigheten efter den andra: så många nya offer för covid, så många fler flyktingar, så många arbetslösa, så många utan bostad … Budskapet är allt annat än värmande.  

“Varmt välkommen till Karlstad” står det på en stor skylt vid E 18, i infarten till den värmländska metropolen, trots att det blåser snålt och den berömda solen som är stadens varumärke lyser med sin frånvaro. 

Statsmän hälsas med “varmt välkommen” när de besöker EU-parlamentet. Enligt utskrifterna från denna politiska högborg är i princip alla inbjudna inte bara välkomna, de är alla varmt välkomna, även om de företräder ideologier och regeringar som många EU-parlamentariker har ganska svårt för. 

Programledare i såväl radio som tv tar emot gäster med vad som kan tyckas vara största värme, uttryckt i ett “varmt välkommen”. Idrottsklubbar affischerar “varmt välkommen på årsmöte”. Moderaterna arrangerar en utbildning till vilken man är lika varmt välkommen, fackförbundet ST likaså. Exemplen tar aldrig slut, de finns i alla samhällets vrår, i alla medier, överallt helt enkelt.  

Jag har verkligen försökt tänka efter. Men kan absolut inte dra mig till minnes något verbalt, bokstavligen varmt välkomnande med särskilt många år på nacken. Förmodligen är den här förstärkningen av en hälsning (som absolut, medelst röst och tonfall, skulle kunna framstå som väldigt varm och vänlig utan det där lilla extra ordet) ännu en import från engelskan: “A Warm Welcome”. 

Frågan är i grund och botten hur mycket gladare vi blivit av den här temperaturhöjningen. Det går så lätt att det blir inflation också i artigheter, även om man naturligtvis kan hävda att det aldrig blir för mycket av den varan … men när förstärkningen övergår till rutin nöts effekten ner. Tomma ord har vi redan nog av. Och ofta riktas hälsningsfrasen ut till en anonym och ansiktslös publik som knappast känner sig mera ”sedd” genom värmepåslaget. 

Med detta sagt och skrivet önskar jag dig, kära läsare, varmt välkommen till “Erfarna tankar” hos News 55. För ett enkelt “välkommen” räcker väl inte? 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS