News55

Forskare bekräftar: Maten som förlänger livet

Medelhavskost har visat sig vara den bästa maten.
Medelhavskost har visat sig vara den bästa maten för ett hälsosamt och sunt mående, vilket är något som forskare bekräftar. /Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Kvinnor som äter medelhavskost tycks leva längre än andra. En ny studie ger ytterligare stöd åt fördelarna med att välja grönsaker, olivolja, fisk och fullkorn i stället rött kött och smör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medelhavskost har visat sig vara den bästa maten för ett hälsosamt och sunt mående, vilket är något som forskare bekräftar. Den brittiske läkaren Mosley (nu rapporterad försvunnen på ön Symi i Grekland) har jämfört olika dieter och hälsoeffekter av att följa dem.

Det visade sig att han kom fram till samma resultat som många andra forskare: Medelhavskost ger de bästa hälsoeffekterna både kortsiktigt och långsiktigt.

Studie befäster de hälsosamma effekterna

Forskare från bland annat Uppsala universitet har nyligen genomfört en studie där de följde 25 000 kvinnors kostvanor och livsstil i USA genom att de fick lämna blodprov vid flera tillfällen och svara på frågor om vad de åt, deras livsstil och hälsa.

“Det fanns ett direkt samband mellan kvinnornas hälsa och till vilken grad de följde medelhavsdieten, berättar Shafqat Ahmad, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, enligt MSN.

Forskarna drog slutsatsen att ju bättre kostvanor kvinnorna hade, desto lägre var risken att dö i någon hälsorelaterad sjukdom.

Inte helt fastställt

Eftersom det rör sig om en en observationsstudie går det inte att fastställa med hundra procents säkerhet att det är kosten i sig som ligger bakom den minskade risken att dö i förtid men kopplingen är tydlig menar forskarna.

ANNONS

När de analyserade blodproverna fann de att indikatorer på inflammation, fetter och insulinresistens var lägre hos de kvinnor som följde medelhavskosten, vilket tyder på en bättre hälsa.

Läs också:

Varning: Dieten som kan vara livsfarlig

Bäst diet för att leva länge och hälsosamt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS