Hela 72 procent av äldre personer i Sverige avstår från att vaccinera sig på grund av ekonomiska förhållanden. Det visar en rapport.
Mest läst i kategorin
För den som har en futtig pension kan några hundralappar göra stor skillnad. Då är det inte tal om att spendera dessa på vaccin.
Sedan 1940-talet har barnvaccinationsprogram förbättrats och utökats i takt med medicinska framsteg. Från att ursprungligen skydda mot ett fåtal sjukdomar som stelkramp och difteri skyddar dagens vaccin mot elva olika sjukdomar, skriver PRO Pensionären.
Trots det finns det fortfarande grupper i samhället, både barn och vuxna, som saknar fullständigt skydd.
Ett brett skydd för barn
När programmet introducerades under 1940-talet skyddades barn främst mot sjukdomar som stelkramp, difteri, tuberkulos och smittkoppor.
I dag skyddar vaccinet också mot rotavirus, polio, Haemophilus influensa typ b, pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (HPV).
HPV, den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige, kan orsaka livmoderhalscancer och ingår nu i vaccinationsprogrammet. Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer erbjuds även barn över hela landet vaccin mot hepatit B.
Senaste nytt
Äldre saknar grundskydd
Trots att vaccin funnits i decennier saknar vissa grupper grundvaccination; främst migranter och äldre personer, särskilt kvinnor födda på 1930- och 1940-talen.
Enligt Charlotta Zacharias, läkare vid Vaccin Direkt, rapporteras upp till fyra fall av stelkramp varje år i Sverige. Majoriteten av de drabbade är kvinnor över 80 år.
Difteri förekommer också med upp till fyra fall årligen. Ofta i form av huddifteri, en variant som är vanlig utomlands. Denna form kan behandlas med antibiotika och förebyggas genom att fylla på vaccinet.
Kikhosta är särskilt farlig för spädbarn, men drabbar även vuxna. Det bästa skyddet för sig själv och sina nära (speciellt små barn) är att skaffa sig immunitet genom att fylla på dosen vaccin.
Influensa, pneumokocker och bältros
För äldre personer är vaccin mot influensa och pneumokocker särskilt viktiga. Influensavaccinet rekommenderas årligen för alla över 65 år samt personer i riskgrupper och med kroniska sjukdomar.
Under 2022 startade vaccinationskampanjen mot influensa, som är kostnadsfri för dessa grupper.
Man kan också få sitt skydd mot pneumokocker uppdaterat; en bakterie som orsakar luftvägsinfektioner men även allvarliga sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.
Ett nytt vaccin, Shingrix, introducerades nyligen som skydd mot bältros och har visat sig ge ett 90-procentigt skydd efter två vaccinationer.
Många pensionärer för fattiga
Trots att det finns en allmän vilja att vaccinera sig uppger många att kostnaden bromsar. En medlemsundersökning från PRO, SPF Seniorerna och SKPF visar att 72 procent av de tillfrågade skulle vaccinera sig om det vore gratis. I stället avstår de.
I dagsläget är det bara vaccination mot pneumokocker som ingår i nya vaccinationsprogrammet för äldre, som för närvarande erbjuds 75-åringar och riskgrupper.
Förbättrade insatser för att öka tillgängligheten och subventioneringen av vaccinationer skulle kunna vara en väg mot en bättre och jämlikare hälsovård.
Hälsa borde inte vara klassfråga
Nej, hälsa borde inte vara en klassfråga i ett land som Sverige, före detta folkhemmet. Vi kan inte och vill inte återuppliva detta, men en jämlik vård är en viktig grundstomme.
Ett varnande exempel är antalet fästingburna TBE-fall som mer än fördubblats de senaste tio åren. Den som inte har råd med vaccinationskostnader förblir oskyddad. I längden blir det dyrare för samhället med ökat antal vårdinsatser.
Under 2024 har 241 fall av kikhosta rapporterats i Sverige, varav 28 var barn under ett år. Ökningen följer resten av Europas kurva där också flera dödsfall rapporteras bland spädbarn. Det är ytterligare en anledning till att vaccination mot farliga sjukdomar borde vara kostnadsfria.
Läs också:
S: TBE-vaccin är för dyrt – vi måste se över marknaden
Ny epidemi? Kikhosta ökar i Sverige
ANNONS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55