News55

70 läkemedel som är farliga för äldre personer

70 dåliga läkemedel
Äldre personer, speciellt de med skör hälsa, bör vara försiktiga med vilka läkemedel de tar eftersom de kan ha skadliga biverkningar. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Socialstyrelsen rekommenderar att äldre personer inte tar vissa läkemedel eftersom de kan vara skadliga. 70 läkemedel listas som farliga på hemsidan för att patienter och vårdgivare ska bli informerade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera läkemedel som äldre personer bör undvika, bland annat på grund av att de kan orsaka biverkningar som kan vara skadliga.

Varje år genomför Socialstyrelsens Öppna jämförelser som bygger på enkäter för att jämföra kommunal hälso- och sjukvård samt socialtjänst ute i Sveriges kommuner.

Socialstyrelsens nya riktlinjer

En av de viktigaste slutsatserna från årets rapport är att förbättra läkemedelsföreskrivningar till äldre personer och att det går framåt med patientsäkerheten.

Socialstyrelsen har skapat nya riktlinjer för utformning av kompetensutveckling bland kommunalanställda inom vårdsektorn för att stärka upp kvaliteten och säkerheten.

Det finns så många som 70 läkemedel som socialstyrelsen avråder äldre från att ta. Det är förstås individuellt betonat, och varje person bör rådgöra med sin läkare om man vill avbrytande pågående behandlingar med mediciner som listas som olämpliga. Det kan ju vara lika dåligt att tvärt avbryta en medicinering.

Läkemedel
70 läkemedel listas som direkt olämpliga för äldre personer på Socialstyrelsens hemsida. Man bör tänka efter om medicinering verkligen är nödvändigt och till vilket syfte som det används. (Foto: Pexels)
ANNONS

Varning för morfinplåster

ANNONS

Tidningen Senioren har gått ut med varningar om äldre personers användning av morfinplåster, speciellt om de är i dement tillstånd och inte kan hålla reda på tiden som deras plåster sitter kvar. De kan rent av bli överdoserade.

“För en dement person kan ett fentanylplåster vara en dödsdom, eftersom morfinet hämmar de delar av signalsystemet som redan är nedsatta. En person kan tappa aptiten inom ett par dagar”, berättar Yngve Gustafson för Dagens Nyheter.

Problemet är att många personer som använder den här formen av medicinering inte är tillräckligt kunniga om biverkningar och risker. Många äldre drabbas av värk i ben och leder, och är tacksamma över att befrias från smärtan. De inser inte riskerna.

Läs också:

Färre farliga läkemedel till äldre

Medicin för viktminskning kan ge farliga biverkningar

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS