News55

AI kan förutse Alzheimers sjukdom

Illustration dator hjärna. Amerikanska forskare har utvecklat ett AI-program som kan förutse om personer med lätt kognitiv nedsättning kommer utveckla demens kopplad till Alzheimers sjukdom
Amerikanska forskare har utvecklat ett AI-program som kan förutse om personer med lätt kognitiv nedsättning kommer utveckla demens kopplad till Alzheimers sjukdom. (Illustration: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Forskare har utvecklat ett AI-program som med nästan 80 procents säkerhet kan förutsäga om personer med lätt kognitiv nedsättning kommer utveckla Alzheimers sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom det numer finns godkända läkemedel som kan bromsa Alzheimers sjukdom är det viktigt att sjukdomen diagnosticeras tidigt, det skriver Life Science Sweden.

Det är dock svårt att ställa diagnos, men nu har forskare vid Boston University i USA enligt en studie utvecklat artificiell intelligens, AI, som kan göra det.

Enligt en studie kan AI-programmet med 78,5 procents säkerhet förutsäga om personer med lätt kognitiv funktionsnedsättning inom sex år kommer utveckla demens kopplad till Alzheimers.

Forskarna lärde sitt AI-program hitta samband mellan tal, demografi, diagnos och sjukdomsutveckling med hjälp av en kombination av ett taligenkänningsverktyg och maskininlärning samt 166 personer mellan 63 och 97 med milda kognitiva funktionsnedasättningar.

Enligt studien skulle en kombination av AI och talanalys kunna vara ett sätt att ställa diagnos, det skriver Life Science Sweden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS