News55

Allt fler tar melatonin för att sova – inte hela lösningen

En kvinna ligger i sängen och tittar på en burk med piller och ett par ligger i sängen och tittar på sina mobiler. Försäljningen av melatonin ökar, det kan hjälpa vid sömnsvårigheter men det finns mer du kan göra
Försäljningen av melatonin ökar, det kan hjälpa vid sömnsvårigheter men det finns mer du kan göra. (Foton: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 feb. 2025Publicerad: 06 feb. 2025

Försäljningen av piller med sömnhormonet melatonin har ökat kraftigt i Sverige, de kan hjälpa vid sömnsvårigheter men är inte hela lösningen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt läkaren och sömnforskaren Kerstin Brismar finns det flera saker du kan göra för att inte hämma din kropps egen produktion av melatonin, det skriver Sveriges Radio.

Många använder läkemedel med hormonet melatonin mot sömnsvårigheter och de senaste två åren har försäljningen av sådana läkemedel ökat enormt i Sverige

Kerstin Brismar säger att läkemedel med melatonin ofta är till bra hjälp.

“Melatonin är ju inte vanebildande, det är inget farligt på nåt sätt. Det har väldigt bra effekt, mycket bättre effekt på ungdomar och barn än vad det har på vuxna, egentligen”, säger hon till Sveriges Radio.

Även om läkemedel med melatonin ofta är effektiva menar hon dock att de inte är hela lösningen för att komma tillrätta med sömnproblem, det finns fler saker att tänka på för att inte hämma kroppens naturliga produktion av melatonin.

Hon förklarar att vi behöver släcka ned på kvällen och minska belysningen hemma.

“Fysisk aktivitet på dan ökar faktiskt också melatonin på natten. Kaffe påverkar inte särskilt mycket, men nikotin kan faktiskt påverka”, säger hon till Sveriges Radio.

Och så menar hon att det blå ljuset från skärmar är ett stort problem.

ANNONS

“Det här blå ljuset från mobiler eller tv-apparater, det hämmar melatoninfrisättningen”, säger Kerstin Brismar till Sveriges Radio.

För att få bra effekt ska vi enligt henne helst helt avstå från att använda skärmar redan några timmar innan vi behöver sova.

Stuart Peirson, professor i cirkadisk (dygnsrytm) neurovetenskap vid Oxford University, menar dock att det inte är det blå ljuset som stör när vi ska sova.

De receptorer i våra ögon som signalerar till hjärnan när det är dags att vakna triggas både av celler som absorberar blått ljus och av de celler som absorberar ljus med längre våglängder. 

Det är alltså, enligt honom, inte ljusets färg utan ljusets styrka som stör och han menar att ljuset från våra mobiler är ganska svagt.

Därför anser han att det är mer troligt att sömnen påverkas av den typ av innehåll vi tittar på när vi skrollar på våra mobiler.

Tre enkla tips för bättre sömn

Det finns några enkla sätt att få bättre sömn, här är ett par sömnläkares bästa tips för en god natts sömn.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS