News55

De ratar framgångsrika viktminskningsmedel

En injektionspenna med Wegovy. GLP-1, populära läkemedel för viktminskning, som Wegovy, injiceras med hjälp av en särskild injektionspenna. En undersökning visar nu att de flesta amerikaner inte vill ta dessa läkemedel för att gå ned i vikt
GLP-1, populära läkemedel för viktminskning, som exempelvis Wegovy, injiceras med hjälp av en särskild injektionspenna. En undersökning visar nu att de flesta amerikaner inte vill ta dessa läkemedel för att gå ned i vikt. (Foto: TT/AP/Amanda Andrade-Rhoades)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

De flesta amerikaner som vill gå ned i vikt vill inte ta de populära GLP-1-läkemedlen Wegovy, Saxenda och Zepbound.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste åren har en ny klass av läkemedel för viktminskning och typ 2-diabetes blivit både kända och omöjliga att missa då nyhetsrubriker om brist på dessa glukagonliknande peptid-1-agonister, eller GLP-1 har dominerat nyhetsflöden, det skriver Fortune.

GLP-1 har blivit så stora att de stör livsmedels-, kläd- och viktminskningsindustrin.

Vill inte ta GLP-1

Trots att de här injicerbara läkemedlen för personer med fetma, som Wegovy med den verksamma substansen semaglutid, Zepbound med tirzepatid och Saxenda, som innehåller liraglutid, numer är så välkända, skulle enligt en ny undersökning de flesta amerikaner inte ta dem.

Den ideella organisationen Physicians Committee for Responsible Medicine, PCRM, har tillsammans med business intelligence-företaget Morning Consult gjort en undersökning om metoder för viktminskning bland över 2 200 vuxna amerikaner. 

Fortune skriver att undersökningens respondenter ombads betygsätta sin nivå av överensstämmelse med uttalandet: “Om jag ville gå ner i vikt skulle jag hellre ta ett injicerbart viktminskningsläkemedel, snarare än att göra en dietförändring”. 

Mer än hälften, 62 procent, höll inte med om påståendet, av dem svarade 14 procent att påståendet inte gäller dem eftersom de inte behöver gå ner i vikt och nästan tre fjärdedelar, 73 procent, svarade att de inte höll med.

Vill hellre ändra kosten

ANNONS

“De nya rönen betyder inte att amerikaner inte vill gå ned i vikt. Snarare skulle de flesta föredra att ändra sina matvanor hellre än att injicera en medicin”, säger PCRM-ordföranden Neal Barnard i ett pressmeddelande

Undersökningen ger en ögonblicksbild av den allmänna opinionen om GLP-1 i USA, men den fångar inte nyanserna av hälsosam viktminskning. 

För viktminskning är kaloriunderskott en kritisk komponent, men det är bara en av flera pusselbitar. Gener, sömn, stress, hormoner, fysisk aktivitet och vissa mediciner kan påverka vår viktkontroll, liksom vår sjukdomshistoria. 

Dessutom är GLP-1 godkända för personer med fetma och avsedda för patienter som har haft svårt att gå ned i vikt på andra sätt, och de är utformade för att tas i samband med ändrad kost och träning.

Läkemedel för viktminskning kan gynna äldre

Läkemedlen Ozempic och Wegovy har blivit extremt populära bland människor som vill gå ned i vikt, men enligt läkare missas en grupp som kan dra nytta av dessa läkemedel: seniorer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS