Gavin Wren är en brittisk matentusiast och TikTok-anhängare som gillar att utforska olika slags kost. Han bestämde sig för att äta ultraprocessad mat under en månad för att se hur det skulle påverka honom.
Mest läst i kategorin
Tänk dig att leva på chips, snabbmat, kakor och andra godsaker som visserligen smakar gott, men som vi alla vet kanske inte är toppen för hälsan. Gavin Wrens mål var att se hur kroppen skulle reagera på ultraprocessad mat. Han höll ut i fem dagar, rapporterar Business Insider.
Ville utmana sig själv
Gavin Wren hade tidigare testat allt från veganism till paleo- och medelhavsdieten, men den här gången ville han utmana sig själv på riktigt.
I början tyckte han att det var kul att äta allt det där som han normalt undviker – vem skulle inte gilla att frossa i sina ohälsosamma snacks utan dåligt samvete?
Det visade sig dock att det roliga snabbt försvann och han kände snabbt av de negativa effekterna av ultraprocessad mat, rapporterar Business Insider.
Senaste nytt
Känningarna kom snabbt
Redan under de första dagarna märkte Gavin Wren att han hade svårt att sluta äta. En tub med chipsen Pringles blev plötsligt något han bara inte kunde lägga ifrån sig.
Han försökte spara hälften till senare, men efter en halvtimme hade han ätit upp alla chips. Och det var inte bara mängden mat som blev ett problem – kvaliteten började påverka hans kroppsliga mående.
På dag tre vaknade Gavin med en känsla av baksmälla, trots att han inte druckit någon alkohol. Han var trött, seg och hade noll energi. Humöret följde samma bana och han kände sig låg och lättirriterad.
Stor negativ påverkan
Det som tidigare varit ett spännande projekt började nu kännas som en kamp. Gavin Wren kände sig helt enkelt inte som sig själv längre.
Det var inte bara mentalt som han mådde dåligt – det fysiska började också märkas av. Hans arbete blev lidande eftersom hjärnan inte riktigt hängde med. Och när han försökte gå till gymmet var det som om kroppen inte ville samarbeta.
Träningspass som vanligtvis var en del av hans rutiner blev plötsligt en enorm ansträngning. Han beskrev det som att han var “helt död” och saknade all energi.
Slutsats: Ultraprocessad mat är dålig
Efter fem dagar insåg han att han inte kunde fortsätta. Hans slutsats blev helt enkelt att ultraprocessad mat inte är hållbart. Det påverkade dessutom hans hälsa märkbart negativt.
Kroppen behöver mer än bara tomma kalorier, fett och socker för att fungera som den ska.
På liknande sätt som Gavin Wren utforskade effekterna av ultraprocessad mat, undersökte journalisten Jack Crosbie den extrema Carnivore-dieten och fick liknande kroppssymptom.
Läs också:
Fördelar och nackdelar med Carnivore-diet
Maten som kopplas till sjukdomar och för tidig död
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55