News55

Fördelar och nackdelar med Carnivore-diet

Carnivore-diet innebär att man äter kött alla måltider på dygnet.
Carnivore-diet innebär att man äter kött alla måltider på dygnet. Förespråkare pratar om positiva hälsoeffekter. Livsmedelsverket och dietister varnar. (Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Carnivore-diet. Bra eller dåligt? Det finns en mångfald trendiga dieter i dag. Carnivore rörelsen har vuxit fram under senare år med påståenden om positiva hälsoeffekter av köttätande. Livsmedelsverket och dietister varnar för allvarliga hälsoeffekter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Facebookgruppen Carnivore Nordic skriver kort om carnivore-dieten med ett utdrag ur intervju som tidningen Expressen gjort med två av medlemmarna i gruppen, en far och son. De lovordar den extrema köttdieten – kött morgon, middag och kväll.

Därefter följer Livsmedelverkets varningar och expertutlåtande i Forbes Magazine.

Natalie Allen, dietist och professor i biomedicin vid Missouri State University i Springfield, menar att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att stödja Carnivore-rörelsens påståenden om positiva hälsoeffekter med köttätande.

Kardiologen Nicole Harkin pekar ut flera hälsorisker med köttdieten, bland annat:

– Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

– Ökad risk för vitamin- och mineralbrist

– Ökad risk för matsmältningsproblem

Kroppen försätts i ketos, ett metaboliskt tillstånd

ANNONS

Tidningen Men’s Health  ger en lite utförligare beskrivning av carnivore dieten. Kort sagt, man äter endast kött. Carnivore-dieten är således en extrem variant av keto-dieten där man kombinerar animalisk föda – både kött och fisk – med grönsaker, frukt och balgväxter.

Carnivore-dieten liksom den mer allsidiga keto-dieten är ämnad att försätta kroppen i ketos vilket innebär att den kommer in i ett metaboliskt tillstånd då kroppen bränner fett istället för kolhydrater. 

Carnivore-dieten går egentligen tillbaka till jordens ursprungsbefolkning som levde på fiske och jakt – de åt i stort sett bara fisk och kött.

Å andra sidan blev de inte gamla men det är också starkt förknippat med det hårda livet de förde och alla faror de utsattes för.

Carnivore dieten består i huvudsakligen av kött.
Carnivore dieten består i huvudsakligen av kött. Den anses vara en extrem variant av keto-dieten som är mer allsidig, (Foto:Pexels)
ANNONS

Men´s Health skribent testar carnivore-dieten

Intressant del av artikeln i Mens´s Health är att journalisten Jack Crosbie erfar och dokumenterar effekterna av ett huvudsakligt köttintag under några dagar – med sig själv som försökskanin.

För en man på 180 cm lång och 90 kilo bestod mjukstarten av:

ANNONS

All form av kött, smör, hårdostar och ägg. 

Dryck: Vatten eller grönt iste

De följande tre dagarna pågick experimentet innan Jack Crosbie gav upp. Han hade levt på hamburgare med cheddarost, biff och ägg, alltså endast animalisk föda utan vare sig frukt eller grönsaker.

Typiskt för en sådan diet är att man blir hungrig strax efter en måltid. Äter man endast kött innebär det att man har ett stort behov av energi för att stilla hungerkänslor.

Negativa kroppssymptom

Utöver hungerkänslor fick Jack huvudvärk och kände både illamående, trötthet och total energilöshet.

På tredje dagen kunde han inte stå emot suget efter kolhydrater och kastade sig över en portion stekt potatis: han kände sig genast bättre.

En av förklaringarna till energifallet kan ha varit kroppens reaktion när Jack “svalt sin hjärna” på dess primära energikälla – den vanliga dieten som också består av kolhydrater.

ANNONS

Slutsatsen av Jacks upplevelse var att han aldrig mer kommer att pröva på Carnivore-dieten igen.

Vissa anhängare av Carnivore-dieten påstår att den sänker blodsockret, ger bättre sömn, minskar ledvärk och leder till viktminskning. 

Jack Crossbie upplevde visserligen viktminskning, totalt fem kilo, men övriga effekter vägde för tungt för att han någonsin skulle testa dieten igen.

Erik Hörstadius, journalist, reporter, skribent och författare
Stockholm 1996/01/29. Erik Hörstadius, journalist, reporter, skribent och författare. Foto: Janerik Henriksson/Pica Pressfoto/TT/kod50010

Motstridiga budskap från Erik Hörstadius

Erik Hörstadius, köttfantast, sticker inte under stol med att grönsaker inte passar alla. Allt fler får glutenallergi, och räknar man in besprutning av växter, lockar inte föda från växtriket speciellt mycket.

I bloggen Dietdoktor riktar Hörstadius även uppmärksamheten på den lilla dos toxiska ämnen som grönsaker, rotfrukter och andra plantor utsöndrar när någon snaskar på dem. 

Forskare har faktiskt registrerat att plantor utsöndrar dessa ämnen när de känner av vibrationer från att larver och insekter tuggar på dem.

ANNONS

Heidi Appel, forskare på delen av University of Missouri som forskar på växter berättade: 

“Vi såg att vibrationerna från tuggandet skapade signaler som ändrade på plantans celler och metabolism. Det gör att plantan producerar ett ämne för att försvara sig.”

Läs också:

Studie avslöjar: Därför ska du inte gå på diet

Lev tio år längre med trendig diet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS