News55

Att öka din självkänsla är ingen magisk lösning

En kvinna känner sig utpekad. Det går att påverka sin självkänsla, men om du tycker att någonting i ditt liv inte känns bra är det kanske inte självkänslan du behöver jobba med. (Foto: Pexels)
Det går att påverka sin självkänsla, men om du tycker att någonting i ditt liv inte känns bra är det kanske inte självkänslan du behöver jobba med. (Foto: Pexels). (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 feb. 2025Publicerad: 06 feb. 2025

Känner du att du behöver öka din självkänsla? Då är det kanske egentligen någonting annat du behöver jobba med.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går att påverka sin självkänsla positivt på flera olika sätt, men psykologen Siri Helle menar att det finns en myt om självkänslans magi, det skriver Dagens Nyheter.

Hon berättar att det vanligaste nya patienter sagt när de kommit till henne är att de behöver hjälp med sin självkänsla och att hon då tänker att det antagligen är någonting annat de ska jobba med.

Visst är det bra att ha en stark självkänsla, men när någonting känns fel behöver vi oftast hitta orsaken till det och att då fokusera på självkänslan är en omväg som troligtvis inte hjälper.

Att få en god självkänsla handlar om mer än att bara börja tro på sig själv. Självkänsla handlar om hur du värderar dig själv som person.

Siri Helle tror att alla populära självhjälpsböcker och föreläsningar under slutet av 1900-talet om hur enkla sätt att stärka självkänslan leder till framgång och popularitet har skapat en missuppfattning.

Nästan 40 procent arv

Som de flesta psykologiska faktorer är självkänsla till viss del medfödd, de som har högre självkänsla när de är unga har det troligtvis också näre de är äldre.

Arvet utgör nästan 40 procent av självkänslan. Enligt Siri Helle beror självkänslan också till 15–30 procent på hur vi har det för tillfället.

ANNONS

Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning på hälsopsykologi, vid Göteborgs universitet, beskriver i sin bok om självkänsla att den generella självkänslan handlar om hur vi värderar oss själva, en bedömning som är oberoende av andras uppfattningar.

De med hög generell självkänsla har också en tendens att vara modigare och försöka igen när de drabbas av bakslag, de är ofta mer socialt utåtriktade och tänker mer positivt om sig själva.

ANNONS

Inte statisk

Trots att självkänslan till stor del har formats av gener och uppväxten är den inte statisk. Det finns flera sätt att arbeta med sin självkänsla och med sig själv.

Självförtroende brukar beskrivas som tilltron till den egna förmågan, både specifikt och generellt, men det hör nära samman med självkänsla.

“Om du känner dig dålig på en sak som känns viktig för dig, som att laga mat, fundera då på vad du kan göra för att bli bättre på det, som att gå en kurs och öva mer. Men undersök också om du tror eller känner fel. Fråga någon annan vad den tycker, det kanske visar sig att din bild inte stämmer och att din faktiska kompetens är bättre än din upplevda. Att göra en sådan korrekt analys är ett bra första steg”, säger Magnus Lindwall till DN.

Självmedkänsla är att vara snäll mot sig själv och inte i onödan klanka ned på sina egna prestationer och beteenden.

“En hög självmedkänsla kan ses som ett skyddsnät mot hur kommande misslyckanden kan hota självkänslan. Det är också hjälpsamt att lära sig förhålla sig till sina tankar och känslor och acceptera dem. På så vis kan negativa tankar om en själv lättare passera, i stället för att fastna”, säger Magnus Lindwall till DN.

ANNONS

Satsa på värdefulla relationer

Siri Helle säger att även om självkänsla definieras som hur du tänker om dig själv och att det till stor del är avgränsat från vad andra tycker, är den beroende av sociala interaktioner.

Hon rekommenderar att vi satsar på värdefulla relationer med människor som uppskattar hela oss och inte bra våra positiva sidor, till skillnad från de ständiga bekräftelser av ytligheter vi får från sociala medier.

Magnus Lindwall tycker också att vi ska ägna oss åt andra människor och säger att god självkänsla är raka motsatsen till att tänka “jag, jag, jag”, det skriver DN.

Därför är du ofrivilligt singel

Känner du att du har provat allt, men ändå kan du inte hitta en partner? Då kan du vara drabbad av kroniskt singelskap.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS