News55

Balanstestet som visar hur väl du åldras

En kvinna står på ett ben. En enkel balansövning är den bästa indikatorn på hälsosamt åldrande
En enkel balansövning är den bästa indikatorn på hälsosamt åldrande. (Foto:  Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Ett enkelt balanstest kan vara en stark indikator på hur mycket din kropp har försämrats av att du åldras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Balans, muskelstyrka och en effektiv gång bidrar till vår livskvalitet när vi åldras och är viktigt för att upprätthålla vår självstänghet, det skriver Fortune.

I en studie ville forskare vid Maya Clinic i Minnesota, USA, ta reda på om greppstyrka, knästyrka, balansen på ett och båda benen eller att gå fram- och baklänges försämras snabbast när vi åldras.

De utvärderade därför dessa saker på 40 studiedeltagare, hälften var mellan 50 och 65 år och resten var över 65.

Bästa indikatorn

I studien drar forskarna slutsatsen att balansen på ett ben är den övning som försämras snabbast med åldern och är den bästa indikatorn på hälsosamt åldrande.

“Balans är viktigt eftersom det återspeglar hur väl kroppssystemen fungerar tillsammans”, säger Kenton Kaufman till Fortune.

Han är chef för Motion Analysis Laboratory och ortoped vid Mayo Clinic, samt studiens huvudförfattare och säger att balansen börjar minska någon gång runt 50-årsåldern samt att om du inte kan stå på ett ben i fem sekunder riskerar du att ramla.

ANNONS

Orsakar många skador

ANNONS

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, är fallolyckor den främsta orsaken till skador för vuxna över 65 år.

Enligt Kenton Kaufman visar bra balans på ett ben att de neurologiska, syn- och vestibulära systemen är välkoordinerade, alltså ditt inneröra som hjälper till att upprätthålla balans och rumslig orientering. 

Han säger att ett bra balanstest är att ta på sig byxorna på morgonen.

Träna upp balansen

Du kan träna upp din balans, sikta på att kunna stå på ett ben i 30 sekunder, men bli inte avskräckt om du inte lyckas utan se det som ett mål.

Mayo Clinik föreslår att du gör dessa övningar för att träna upp din balans. Du kan börja med att stå med benen höftbrett isär och upprepade gånger skifta din vikt från det ena benet till det andra.

En annan bra övning är att gå genom att placera den ena foten rakt framför den andra.

Tai chi är bra långsamma, balansfokuserade rörelser så leta gärna upp grupplektioner du kan delta i.

ANNONS

Kenton Kaufman rekommenderar att du stärker de muskler som sitter på sidan av höften med övningar, du kan ligga på sidan med benen böjda och lyfta det övre benet, för ökad svårighet och styrka kan du ha ett gummiband runt benen.

Positiva tankar om ditt åldrande förlänger livet

Det finns fyra saker du kan göra om du vill leva ett längre och hälsosammare liv, en viktig sak är att tänka positivt om ditt åldrande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS