News55

Beyoncés pappa överlevde bröstcancer

Mathew Knowles och Beyoncé
Mathew Knowles med sin dotter, artisten Beyoncé. (Foto: Mark J. Terrill / AP / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Artisten Beyoncés pappa drabbades av bröstcancer på ålderns höst. Han hade tur som kände till tidiga symptom. Här berättar han om sina erfarenheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beyoncés pappa, Mathew Knowles, är mest känd från musikbranschen. Han var manager åt sina döttrar Beyoncé och Solange Knowles i deras tidiga artistkarriärer, men som entreprenör sysslade han även med försäljning av röntgenutrustning.

Genom detta kände han till typiska symptom för bröstcancer, som inte är så vanligt hos män. Det räddade honom och i dag mår han bra.

Upptäckte blod i sängen

I en intervju för CNN berättar han om hur han konfronterades med sjukdomen.

“Jag upptäckte röda fläckar på min t-shirt en kväll och tänkte inte så mycket på det. Men nästa kväll när jag tog av min tröjan frågade jag min fru om hon handlat nya kläder. Då berättade hon att hon tvättat bort blodfläckar från lakanen under de senaste dagarna”, förklarar han för CNN.

Bröstcancer är en sjukdom som förknippas med kvinnor, men det drabbar även män.

Det drabbar främst män i tidiga 70-årsåldern och utgör knappt en procent av alla bröstcancerfall, men det bör uppmärksammas mer eftersom det fortfarande är en allvarlig sjukdom.

ANNONS

Sällsynt men farlig diagnos

ANNONS

Bröstcancer bland män är som framgår, ovanligt, och en stor utmaning är att det saknas rutinmässig screening för män, vilket leder till en hel del diagnoser i sena skeden (fas 3 eller 4).

Symtomen kan vara subtila som knölar, hudförändringar eller vätska från bröstvårtan, men även blödningar. Män bör vara uppmärksamma på sådana tecken.

En myt säger att bröstcancer alltid uppträder som en knöl i bröstet, men så är det inte, det kan vara en förändring man känner, som en sträng eller en molande värk.

Viktigt att upptäcka bröstcancer i tid
Det är oerhört viktigt även för män att upptäcka bröstcancer i tid. (Foto: Pexels)

Genetikens roll i bröstcancer hos män

Genmutationer, särskilt i generna BRCA1 och BRCA2, kan öka risken bland män, speciellt BRCA2-mutationer. Män med detta fenomen löper sju till åtta procent större risk att utveckla sjukdomen, vilket är betydligt högre än genomsnittsbefolkningen.

Det är viktigt, speciellt för män med en familjehistoria av bröstcancer, att låta testa sig. Mathew Knowles understryker hur viktigt det är att upptäcka cancer i tid. Han konstaterar att han hade tur som kände till symptomen, annars hade han förmodligen inte låtit undersöka sig.

Skillnaden mellan manlig och kvinnlig bröstcancer

ANNONS

Även fast bröstcancer hos män och kvinnor delar många likheter, finns vissa skillnader. Män har mindre bröstvävnad, vilket gör att cancern sprider sig annorlunda.

Femårsöverlevnaden bland män med bröstcancer är cirka 77,6 procent, jämfört med 86,4 procent bland kvinnor, vilket mest beror på sena diagnoser.

Nyckeln till lyckade behandlingar är främst uppmärksamhet på förändringar för att kunna upptäcka cancer i tid.

En studie visar att AI är både effektivt och säkert verktyg mot bröstcancer. Det kan hjälpa läkare att bli effektivare i både behandling och upptäckt av bröstcancer, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Läs också:

Elva sanningar tar död på myter om bröstcancer

AI-stödd granskning upptäckte mer bröstcancer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS