News55

Rasade 36 kilo blixtsnabbt – hamnade på akuten

En kvinna står i ena benet av ett par alldeles för stora byxor. En man som gick ned i vikt för snabbt när han tog ett läkemedel för viktminskning blev sjuk och hamnade på akuten. Personen på bilden har inte med texten att göra
En man som gick ned i vikt för snabbt när han tog ett läkemedel för viktminskning blev sjuk och hamnade på akuten. Personen på bilden har inte med texten att göra. (Foto: TT/AP/Sentinel, Brian Forde)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 08 aug. 2024

Sex månader efter att en 62-årig man börjat ta ett läkemedel för viktminskning lades han in på sjukhus med hjärtklappning, skakningar, förvirring, feber och svettningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att gå ned i vikt ordinerades en man från Colorado, USA, tirzepatid, som är den aktiva ingrediensen i Mounjaro och Zepbound, det rapporterar Business Insider

Läkemedlet fungerade och mannen gick ned mer än 36 kilo och ökade med tiden gradvis sin dos. Han tog dock även andra läkemedel eftersom han hade en autoimmun sjukdom och typ 1-diabetes.

Dessutom missade han ett uppföljningsmöte med sin läkare. När mannen gick ned i vikt minskade han sin insulindos, men han ändrade inte dosen på sin sköldkörtelmedicin.

Risk att gå ned för snabbt

När mannen kom till akuten hade han rasat mer än 36 kilo på sex månader. Läkarna slog fast att han hade gått ned i vikt för snabbt, utan att justera sin övriga medicinering, vilket utlöste tyreotoxikos ett farligt tillstånd i sköldkörteln.

Mannens läkare, från Barbara Davis Center for Diabetes vid University of Colorado, skrev i sin fallrapport att patienter som tar flera läkemedel, särskilt viktbaserade läkemedel, behöver noggrann övervakning medan de tar tirzepatid.

Det här är ett sällsynt fall med ett allvarligt hälsoproblem kopplat till den populära nya klassen av läkemedel kallade GLP-1, men mannens läkare menar att hans fall innehåller viktiga lärdomar för alla patienter. 

Det belyser de potentiella riskerna med att gå ned i vikt för snabbt och behovet av medicinsk övervakning när dessa läkemedel används.

ANNONS
ANNONS

Många biverkningar

Både tirzepatid och den liknande verksamma substansen semaglutid, som finns i Ozempic och Wegovy, godkändes och såldes först för behandling av diabetes. 

Efter att forskning funnit att de ledde till banbrytande resultat mot fetma godkändes de även för viktminskning.

Läkare har kallat GLP-1-läkemedel banbrytande för behandling av potentiella hälsoproblem fetma och höga nivåer av kroppsfett kan ge. 

GLP-1-läkemedel verkar genom att minska aptiten och saktar ned matsmältningen och kan ibland orsaka illamående, diarré och förstoppning.

Riskerna uppenbara

Ett ökande antal människor tar dessa läkemedel och forskare uppskattar att ännu fler människor skulle kunna ha nytta av dem.

Snabb viktminskning kan orsaka biverkningar som slapp hud i ansiktet, kallat Ozempiskt ansikte, samt förlust av muskelmassa och håravfall.

ANNONS

Dessa symtom är dock inte enbart relaterade till själva läkemedlen utan beror även på de fysiska konsekvenserna av att snabbt minska kaloriintaget och vikten.

Missa inte: Varning: Det får kilona att öka i stället för rasa News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS