News55

Bli av med extra bukfett i klimakteriet

En kvinna nyper i sitt magfett. Under klimakteriet lägger många kvinnor på sig extra bukfett som fördelar sig runt de inre organen. Det kan vara svårt att bli av med det här ohälsosamma fettet, här tipsar ett par experter om hur du kan göra
Under klimakteriet lägger många kvinnor på sig extra bukfett som fördelar sig runt de inre organen. Det kan vara svårt att bli av med det här ohälsosamma fettet, här tipsar ett par experter om hur du kan göra. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

I medelåldern kämpar många kvinnor för att bli av med bukfett som kan öka under klimakteriet. Här är lite hjälp från ett par experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimakteriet kan vara jobbigt, i genomsnitt går en kvinna upp 1,5 extra kilo varje år när hon är i 50-årsåldern, mycket av det blir envist bukfett, det skriver Fortune

Jolene Brighten, en Florida-baserad naturläkare endokrinolog, förklarar att klimakteriet är förknippat med ökad viktökning i kroppens mittsektion och visceralt fett som fördelar sig runt de inre organen samtidigt som muskelmassan minskar. 

“I allmänhet kan åldrande ligga bakom ökningen av central fettfördelning, men förlusten av östrogen är starkt förknippad med denna förändring i kroppssammansättning”, säger hon till Fortune.

Hon säger vidare att viktökningen också kan bero på förändringar i testosteronnivåer, minskad sömn och muskelatrofi.

Kan öka risken för diabetes

Karen Tang, en Philadelphia-baserad gynekolog säger att de här förändringarna potentiellt kan få sådant som kortisol och insulin att öka. Båda dessa saker kan orsaka problem med viktökning och ökat sug, men specifikt kortisol är förknippat med mer fettansamling i buken.

“Du har också en högre risk för saker som insulinresistens och diabetes, vilket ibland kan bidra till en del av fettavlansamlingen”, säger hon till Fortune.

Karen Tang förklarar att den stora förändringen också kan skapa hormonrelaterade symtom som uppblåsthet och viktökning i vatten. Men det extra viscerala fettet är det som ofta är mest besvärande. 

ANNONS

“Fördelningen av fett i mittsektionen är förknippad med en ökning av diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och metabolt syndrom.” säger Jolene Brighten till Fortune.

ANNONS

Ändra träningsvanor

Om du ökar i vikt under klimakteriet tycker Karen Tang att det är det viktigt en läkare kontrollerar att det inte finns några medicinska skäl för din viktökning.

När det är uteslutet är kan du börja titta på sätt att ändra dina tränings- och matvanor. 

Du bör prioritera att bygga muskelmassa, hitta sätt att öka din aktivitetsnivå under hela dagen, gå på promenader, starta nya hobbyer som kräver att du är fysiskt aktiv eller var mer uppmärksam på hur länge du sitter still.

Karen Tang föreslår att du tränar styrketräning minst två gånger i veckan, det har visat sig bevara bentätheten och motverka benskörhet. 

Prova gärna även träning i kortare, högintensiva intervaller snarare än att bara ta en väldigt lång promenad.

Ändra matvanor

ANNONS

Du har kanske ätit på samma sätt hela ditt liv, men nu bearbetar din kropp maten annorlunda, därför kan du gå upp i vikt utan att ha ändrat något.

Enligt Karen Tang finns några bevis för att mindre socker, salt och bearbetade livsmedel och att äta en kost som liknar medelhavskosten eller är växtbaserad, kan hjälpa till med klimakteriebesvär. 

Jolene Brighten föreslår att du ökar ditt intag av protein och fiber samtidigt som du begränsar alkohol och tillsatt socker till mindre än 25 gram per dag. 

Hon säger att du även kan tala med din läkare för att se om du är en kandidat för hormonbehandling, som kan hjälpa till att minska viktökning och förbättra muskelmassan. 

Så krossar expert fyra vanliga myter om klimakteriet

Klimakteriet finns det många uppfattningar om. Men allt är långt ifrån sant. En expert på området krossar fyra vanliga myter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS