News55

Bonusmormor superviktig i barnens liv

bonusbarnbarn
Med fler separationer ökar behovet hos barn att ha relationer med äldre vuxna och då kommer bonusfarfar och bonusmormor in i bilden. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Med fler separationer ökar behovet hos barn att ha relationer med äldre vuxna och då kommer bonusfarfar och bonusmormor in i bilden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det viktigaste för barnen är att det finns ett engagemang och en tanke om omsorg från sina bonusfar- och morföräldrar som de fått på köpet, så att säga, när deras mamma och pappa gått skilda vägar.

Det visar en ny avhandling av sociologen Linn Alenius Wallin.

“När bonusfar- och morföräldrar engagerade sig såg barnen dem som ‘riktiga’ släktingar, och om de inte engagerade sig sågs de inte som släktingar alls”, säger Linn Alenius Wallin i en kommentar som återges av tidningen Senioren.

Bonusbarnen värderar rättvisa högst

Rättvisepatos väger tungt i bonusbarnbarnens liv, det är till och med viktigast av allt att de känner sig rättvist behandlade av de äldre vuxna.

Könet har också stor betydelse, och den äldres tidigare liv.

“Många män som får bonusbarnbarn upplever det som en andra chans att ge omsorg senare i livet. Bland kvinnorna däremot kunde man ana något som jag kallar omsorgströtthet. De kanske hade jobbat inom vårdyrken och gett så mycket omsorg att den förmågan nu blivit förbrukad”, säger Linn Alenius Wallin.

Då upplevs det som “lite skamligt”

ANNONS

Skillnader märks också där bonusbarnbarnen är gemensamma eller den ena personens biologiska barnbarn, enligt Wallins forskning.

“Det finns en övertro i den äldre generationen att biologiska relationer ska vara starka, att man alltid ska vilja umgås med sin biologiska familj. Allt annat är avvikande och lite skamligt. Ofta hjälpte kvinnorna i studien sina män att upprätthålla nära band med sina biologiska barnbarn”, förklarar forskaren, berättar Senioren.

Bonusbarnbarnen vill sprida glädje

Förutom aspekten om att bonusbarnbarnen har behov av omtanke och omsorg, så är också bonusbarnbarnen angelägna om att ta hand om sina bonusfar- och morföräldrar, exempelvis genom lek som är anpassad till deras hälsa.

“Bonusbarnbarnen ser sig som viktiga för sina bonusförföräldrar genom att tillföra glädje och omtänksamhet i deras liv”, skriver Linn Alenius Wallin till sin avhandling.

Läs även: Forskare: Äldre yngre än någonsin News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS